Avantajele salariale pentru angajați și angajatori: Cum alegem opțiunea optimă? Ce beneficii fiscale putem obține?

Pentru a asigura pachetele salariale competitive, angajatorii explorează constant diverse soluții care, în funcție de industrie, profilul angajaților și resursele disponibile, pot contribui la atingerea obiectivelor stabilite. Este esențial ca această selecție să ia în considerare și avantajele fiscale generate de anumite beneficii salariale.
Având în vedere complexitatea legislației referitoare la impozitarea beneficiilor salariale, alături de numeroasele modificări legislative, ne propunem să subliniem câteva aspecte relevante. Așadar, ce informații trebuie să avem în vedere atât ca angajator în construirea bugetelor salariale, cât și ca angajat în alegerea beneficiilor salariale?
Principiul fundamental
Toate beneficiile salariale sunt considerate venituri din salarii obținute printr-un contract de muncă și se impozitează la fel, adică cu un impozit de 10% și contribuții sociale (10%+25%+2,25%), cu excepția cazurilor în care Codul Fiscal prevede o excepție sau un tratament fiscal favorabil.
Plafoanele individuale pentru exonerarea de la impozit și contribuții sociale
Codul Fiscal stabilește anumite plafoane individuale pentru anumite beneficii salariale. Sumele incluse în aceste plafoane sunt scutite de impozit (atât pe venit, cât și de contribuțiile sociale).