Bugetul ELCEN, afectat de temperaturile ridicate din București, pentru 2024
Bugetul ELCEN, cel mai important furnizor de energie termică din București, a fost redus cu aproximativ 23% față de estimările inițiale, conform unui proiect de rectificare aprobat recent de Guvernul României. Aceasta se datorează „temperaturilor neobișnuit de ridicate comparativ cu media anilor anteriori” și plafonării prețului la energia electrică, conform documentului.
ELCEN generează energie prin cogenerare, produind simultan energie termică și electrică. Cererea scăzută de energie termică, cauzată de temperaturile mai ridicate, a dus la o diminuare a cantității de energie electrică produsă, care contribuia semnificativ la veniturile ELCEN.
Comparativ cu bugetul initial aprobat pentru anul 2024, se estimează o scădere de 23,39% a veniturilor totale și de 23,79% a cheltuielilor, păstrându-se însă același nivel de profit brut stabilit anterior de 54,341 milioane lei. Aceste modificări sunt influențate de factori care nu depind de activitatea companiei, inclusiv scăderea veniturilor generate din vânzarea energiei electrice din cauza implementării OUG nr. 27/2022 și a unei cereri mai reduse de energie în prima jumătate a anului, situație ce se preconizează a continua și în a doua jumătate a anului 2024. Producția de energie electrică este dependentă de cea de energie termică în cogenerare, iar cererea este scăzută din cauza temperaturilor anormale.
Totodată, producția de energie termică a fost și ea redusă din aceleași motive.
„Scăderea veniturilor din vânzarea energiei termice, generată de realizările mai mici înregistrate în perioada ianuarie-iunie 2024, cu o tendință similară previzionată pentru restul anului (reducerea semnificativă a producției și vânzărilor de energie termică fiind cauzată în principal de temperaturile ridicate din sezonul de termoficare comparativ cu media anilor anteriori)”, menționează documentul.
În paralel, cheltuielile au scăzut datorită economiilor realizate la gaze, rezultată din temperaturile ridicate în lunile de iarnă, precum și în aprilie și octombrie.
De asemenea, plafonarea prețului la energia electrică a avut un impact negativ, fiind o valoare mai mică.