„Carpathian Vipers” – România desfășoară 4 avioane F-16 în Lituania pentru misiuni de apărare aeriană în Țările Baltice

Un detașament al Forțelor Aeriene Române, denumit „Carpathian Vipers”, va efectua o misiune extinsă de apărare aeriană în Lituania pe o perioadă de patru luni.
Detașamentul, compus din patru avioane de vânătoare F-16 Fighting Falcon și aproximativ 100 de militari, este responsabil pentru Serviciul de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing-2025) din Lituania. Aceștia au intrat sub comanda operațională a Comandamentului Forțelor Întrunite până la data de 31 martie 2025, conform anunțului MApN.
Următoarea etapă va include deplasarea în Lituania, la baza aeriană Šiauliai, unde detașamentul va oferi asistență pentru Serviciul de Poliție Aeriană Întărită în regiunea Țărilor Baltice. Misiunea va începe în luna aprilie și va dura aproximativ patru luni.
A treia desfășurare a avioanelor de vânătoare românești în Țările Baltice
Aceasta nu este prima acțiune de apărare aeriană realizată de Forțele Aeriene Române (ROAF) în Lituania. Anterior, în 2023, un detașament „Carpathian Vipers” a participat la o misiune de apărare aeriană împreună cu partenerii portughezi, de la începutul lunii aprilie până în luna iulie. La întoarcerea în România în august 2023, comandantul detașamentului a subliniat provocările întâmpinate pe parcursul misiunii, conform raportărilor TVR.
În 2007, România a desfășurat, de asemenea, patru avioane MiG-21 LanceR la o misiune similară de apărare aeriană în Țările Baltice.
Din anul 2004, odată cu aderarea Estoniei, Letoniei și Lituaniei la NATO, aliații au început misiunile de apărare aeriană din baza lituaniană Siauliai. Însă, după invazia Rusiei în Crimeea, aceste misiuni s-au extins și din baza aeriană Ämari, Estonia, ca parte a măsurilor de asigurare ale NATO pentru aliații răsăriteni.
Avioanele de vânătoare implicate în misiunile NATO de apărare aeriană în Marea Baltică sunt adesea mobilizate pentru a identifica aeronavele Forțelor Aeriene ale Federației Ruse. O mare parte a activităților de zbor ale acestor forțe este datorată poziționării geografice a enclavei ruse Kaliningrad, iar aeronavele rusești efectuează zboruri regulate între Rusia continentală și Kaliningrad, adesea apropiindu-se de spațiul aerian al NATO fără a utiliza transpondere, fără comunicație cu controlorii de trafic aerian sau fără a depune un plan de zbor.