Cătălina Florina Florescu, autoare stabilită în SUA, lansează un nou volum despre discriminare și puterea vindecătoare a teatrului scris de femei

Cătălina Florina Florescu, scriitoare și profesoară, va lansa joi, la Muzeul Național al Literaturii Române, cartea „Female Playwrights and Applied Intersectionality in Romanian Theater”. Evenimentul va aduna personalități notabile din domeniul teatrului și criticii românești, incluzând nume precum Mihaela Drăgan, Ana Sorina Corneanu, Domnica Rădulescu și Mihaela Michailov.
Această lucrare evidențiază zece autoare contemporane de teatru din România, cuyo piese abordează subiecte importante precum inegalitatea de gen, violența domestică, migrația, Holocaustul romilor, neurodiversitatea și drepturile femeilor. Volumul oferă o lectură intersecțională, completată de interviuri scurte cu autoarele și exerciții pedagogice pentru promovarea teatrului scris de femei la nivel internațional.
Cătălina Florina Florescu afirmă: „Intersecționalitatea nu este doar un concept teoretic, ci un instrument civic și pedagogic. Cartea aceasta a fost scrisă din dorința de a corela teatrul românesc scris de femei cu problemele globale legate de inegalitate și discriminare. Cred că teatrul trebuie să își păstreze rolul de oglindă a societății și să fie un spațiu de vindecare colectivă.”
Cătălina Florina Florescu, autoare a 13 volume de poezie, teatru, critică interdisciplinară și proză scurtă, își desfășoară activitatea didactică în SUA de peste două decenii, predând la Pace University din New York și Stevens Institute of Technology din Hoboken. A publicat lucrări recunoscute la Biblioteca Congresului și citate în medii academice de prestigiu, cum ar fi Harvard, Stanford, Columbia sau UCLA.
Această lansare continuă direcția deschisă de autoare anul trecut, cu volumul „Corp de teatru”, care punea accent pe lupta cu boala și importanța teatrului ca instrument de educație și empatie. „Corp de teatru” este o colecție de piese care abordează teme diverse, reflecții asupra trecutului și căutarea identității. Ana Sorina Corneanu, actriță și dramaturgă, a descris colecția ca pe un test al empatiei, îmbinând perfect forța și delicatețea.
Cătălina Florescu, originară din Măcin (jud. Tulcea), a absolvit Facultatea de Litere de la Universitatea București. De două decade, predă în Statele Unite, în prezent la Universitatea Pace din New York și la Stevens Institute din Hoboken. Deține un doctorat în Literatura Comparată/ Medicină Umanistă de la Universitatea Purdue și a publicat numeroase volume catalogate la Biblioteca Congresului din Washington, DC, și la universități de renume precum Harvard, Stanford, Columbia, Princeton și UCLA.
Parteneriat media