Ce spune presa internațională despre inculparea lui Călin Georgescu. Politico îl descrie ca „candidatul pro-rus”, în timp ce BBC îl etichetează „populist de extremă dreapta”

Informațiile din presa străină fac referire la audierea fostului candidat la prezidențiale Călin Georgescu în contextul unei anchete legate de campania sa din 2024, precum și pentru instigarea la acțiuni împotriva ordinii constituționale. Politico îl caracterizează pe Georgescu ca un candidat pro-rus, menționând că a avut o campanie "controversată și de succes" la sfârșitul anului trecut.
Publicația Politico a fost prima care a anunțat despre audierea de miercuri a lui Călin Georgescu, conform celor raportate de News.ro. Redacția din Bruxelles a preluat declarațiile fostului candidat despre momentul în care a fost ridicat de poliție în timp ce încerca să depună dosarul de candidatură pentru alegerile de la Cotroceni.
Politico a adăugat că procurorii efectuează percheziții la persoane din anturajul lui Georgescu, inclusiv la bodyguardul acestuia și la domicilul lui Horațiu Potra.
„România a fost cuprinsă de haos politic la finalul anului trecut, când Georgescu, descris ca pro-rus, extrem de dreapta și sceptic față de NATO, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, fiind urmărit de reformista Elena Lasconi în turul secund”, menționează Politico.
Campania care a condus la anularea alegerilor
„Călin Georgescu, un candidat de extremă dreapta din România, a fost dus la audieri de poliție în cadrul unei anchete legate de campania sa, care a determinat anul trecut Curtea Constituțională să invalideze alegerile”, scrie CNN în legătură cu ridicarea lui Georgescu de către autorități.
Publicația americană subliniază că înainte de alegerile prezidențiale din 2024, Călin Georgescu era aproape necunoscut: „era practic anonim”. CNN menționează, de asemenea, că apariția sa pe TikTok a contribuit la crearea unei campanii electorale vizibile.
BBC afirmă de asemenea că Georgescu „a apărut din senin”, etichetându-l drept „populist de extremă dreapta”.
Două partide populiste de dreapta au îndemnat susținătorii să se adune în fața biroului procurorului, unde a fost dus Georgescu pentru interogatoriul său, conform relatărilor BBC. În plus, presa românească semnalează că poliția a ridicat bariere în jurul clădirii.
„Unde este democrația acum?” a postat echipa de comunicare a lui Georgescu pe platforma X, menționând și numele lui Donald Trump, Elon Musk și vicepreședintele american JD Vance, conform informațiilor BBC.
Reacții din presa americană și britanică cu referire la susținătorii lui Georgescu
The Washington Post a relatat despre audierea lui Călin Georgescu, care a fost ridicat de poliție din trafic. Publicația din SUA a inclus o postare de pe Facebook a fostului candidat, în care acesta acuză autoritățile că „fabrică dovezi pentru a justifica furtul alegerilor și pentru a bloca candidatura mea pentru președinție”.
Un număr semnificativ de susținători s-au adunat în fața Parchetului, fluturând steagul României și scandând: „Eliberați-l pe Georgescu!” și „Președinte Georgescu!”, conform The Washington Post.
De asemenea, Reuters raportase despre aproape 100 de protestatari care s-au strâns în fața Parchetului General pentru a-l susține pe Călin Georgescu. Agenția menționează faptul că fostul candidat este investigat pentru fraudă în finanțarea campaniei și pentru incitare la antisemitism și discursuri instigatoare la ură.
Reuters a contrazis afirmația lui Elon Musk, care a declarat eronat că Georgescu ar fi fost arestat.
Perspective din presa franceză
Publicația Le Monde a relatat despre audierea lui Călin Georgescu și despre perchezițiile efectuate de autorități în diverse locații, parte a unei anchete cu privire la înființarea unei organizații de tip fascist, rasist sau xenofob și la declarații false legate de sursele de finanțare ale campaniei.
„Candidatul extremei drepte din România, Georgescu, adus la interogatoriu”, este titlul unui articol din Le Figaro.
După ce a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, acesta, acuzat de legături cu Moscova, se pregătea să depună candidatura pentru următorul scrutin, programat în luna mai, conform cotidianului francez.
Călin Georgescu nu a răspuns întrebărilor jurnaliștilor. La întrebarea dacă familia sa are legături cu Rusia, „a zâmbit ironic”, mai informează Le Figaro.
Fostul candidat la alegerile prezidențiale Călin Georgescu a părăsit miercuri sediul Parchetului General, unde a stat audiat timp de mai bine de cinci ore, fiind pus sub urmărire penală – sub control judiciar – pentru șase infracțiuni. În fața Parchetului, sute de susținători l-au aplaudat.
Georgescu a ieșit între uralele și aplaudările susținătorilor săi, cărora le-a adresat un gest de salut, conform imaginilor difuzate de televiziuni.