ChatGPT introduce o schimbare majoră: devine un motor de căutare gratuit, similar cu Google

ChatGPT, platforma renumită de inteligență artificială generativă, va fi disponibilă ca motor de căutare gratuit pentru utilizatorii săi, având astfel o competiție directă cu Google, conform unor raportări de marți de la agenția AFP.
OpenAI a lansat această funcționalitate la finalul lunii octombrie, la mai puțin de doi ani de la debutul ChatGPT, inițial fiind disponibilă doar pentru abonații plătiți.
Pentru a utiliza ChatGPT Search, utilizatorii au nevoie doar de un cont, chiar și unul gratuit, pentru a putea pune întrebări legate de știri recente sau evenimente viitoare, primind răspunsuri scrise și link-uri către site-uri web.
Această funcție permite ChatGPT să acceseze informații în timp real și să caute răspunsuri pe internet, a explicat Kevin Weil, directorul de produs la OpenAI, într-o înregistrare video publicată luni.
Consecința este că aplicația depășește acum limita datelor acumulate anterior. Totuși, utilizatorii care doresc să caute informații folosind ChatGPT trebuie să aibă un nume de utilizator și o parolă.
Funcționalități noi pentru ChatGPT prin „Search”
De asemenea, noua funcție poate să afișeze răspunsuri pe o hartă, similar cu Google Maps, liderul pe această piață. Modul de conversație verbală cu ChatGPT va putea, de asemenea, să utilizeze informații de pe internet pentru utilizatorii care plătesc pentru serviciu.
În răspuns la expansiunea rapidă a ChatGPT, giganții tehnologici precum Google și Meta (Facebook, Instagram) au lansat în 2023 și 2024 servicii similare capabile să genereze texte și imagini la cerere formulată în limbaj natural.
Asistentul Google, Gemini, deja avea acces la internet.
Mai mult, liderul global al publicității online a integrat inteligența artificială generativă în motorul său de căutare, care acum oferă răspunsuri prin funcția „AI Overviews”, prezentând răspunsuri scrise înaintea link-urilor tradiționale, ceea ce a stârnit nemulțumirea unor creatori de conținut.
În rândul startup-urilor, Perplexity, o afacere din San Francisco, combină un asistent AI cu un motor de căutare.
Google rămâne lider pe piața motorului de căutare
De la apariția sa, Google a devenit sinonim cu căutarea online, o activitate extrem de profitabilă datorită tehnologiilor de publicitate asociate, iar dominanța sa a fost rar contestată.
Microsoft, principalul investitor în OpenAI, a fost primul care a integrat AI generativă într-un motor de căutare existent, Bing, începând din februarie 2023, pentru a-și promova serviciul.
Deși Google rămâne predominant pe piață, provocările la adresa sa sunt în creștere.
Pe plan legal, grupul din California a fost găsit vinovat de practici anticoncurențiale în domeniul căutărilor online, iar Departamentul de Justiție al SUA a recomandat vânzarea browser-ului Chrome pentru a limita avantajul său competitiv, informează AFP.
Judecătorul federal care se ocupă de acest caz la Washington va lua o decizie anul viitor în legătură cu sancțiunile aplicate Google.
FOTO articol: Waingro | Dreamstime.com.