Clint Eastwood dezvăluie, la 94 de ani, filosofia simplă care îl ghidează în creațiile sale cinematografice
Legendara personalitate din cinematografia americană, Clint Eastwood, la venerabila vârstă de 94 de ani, continuă să creeze filme. Recent, într-un interviu rar, el a împărtășit mentalitatea care l-a condus de-a lungul carierei sale, privind cu introspecție asupra parcursului său profesional.
„Realizarea de filme nu este un sport intelectual, ci un meșteșug care implică emoții”, a subliniat Eastwood, discutând despre perspectiva sa asupra cinematografiei.
El a explicat că, în funcție de conexiunea sa cu un scenariu, poate dori să acționeze sau să regizeze. „Uneori, te atașezi de un scenariu ca actor, alteori ca regizor. În unele cazuri, simți că trebuie să-ți pui amprenta, deoarece viziunea altcuiva ar putea deforma proiectul”, a adăugat el, în cadrul interviului pentru The Metrograph.
Clint Eastwood a menționat că colaborarea cu regizori de renume precum Sergio Leone sau Don Siegel i-a făcut munca mai plăcută și mai satisfăcătoare. „Dacă un regizor nu percepe materialul cum trebuie, lucrurile devin neplăcute. Dar dacă lucrezi cu cineva ca ei, totul devine mai ușor. Responsabilitatea și succesul în acest domeniu îi revin regizorului la final,” a explicat Eastwood, evidențiind contrastul dintre rezultate.
Filmului Unforgiven, considerat emblematic pentru genul western, îi este dedicată munca acestor giganți ai cinematografiei.
Eastwood afirmă că aprecierea publicului definește cariera unui regizor
Răspunzând la întrebări despre cariera sa de peste 50 de ani, Eastwood a recunoscut că succesul său a fost susținut de public, chiar și în fața unor eșecuri cinematici.
Debutând ca regizor cu drama psihologică Play Misty for Me în 1971, el afirmă că, „după ce ai parte de un succes, publicul rămâne adesea alături de tine. Însă, dacă lansezi filme care nu au succes, ei dispar,” adăugând că moștenirea sa artistică va fi evaluată de către spectatori.
„Răspunsul asupra moștenirii mele depinde de oameni. Eu contin să creez, fără a mă lăsa influențat de opinia externă. Este o experiență emoțională — îmi spun povestea prin film și încerc să nu analizez excesiv procesul, altfel aș putea compromite totul,” a explicat Eastwood.
„Îmi pot răspunde întrebarea ‘de ce am realizat anumite filme?’ dar adesea nu-mi amintesc. Poate timp de mult,” a mai adăugat el.
Controversele aduse de filmul său recent, Juror #2
Cel mai recent proiect al său, Juror #2, a generat o serie de controverse. Această dramă judiciară, care îi are în distribuție pe Nicholas Hoult, Toni Collette, J. K. Simmons și Kiefer Sutherland, explorează dilemmele morale ale unui jurat implicat într-un caz de omor.
Filmarea a fost produsă pentru Warner Bros. Pictures, care inițial dorea să-l lanseze exclusiv pe platforma de streaming Max. Cu toate acestea, conducerea Warner Bros. a optat pentru o premieră limitată în cinematografele din Statele Unite. Finalmente, filmul a avut o difuzare în puțin peste 50 de cinematografe din SUA, fiind programat pentru lansarea în streaming pe Max pe 20 decembrie.
Decizia Warner Bros. de a restricționa lansarea lui Eastwood a fost numită „ciudată” de revista Variety, în contextul unei cariere de 50 de ani în care Eastwood a dovedit că poate crea succese comerciale, precum American Sniper (2014) sau Sully (2016).
Regizorul Guillermo del Toro a lăudat filmul lui Eastwood, cerând o promovare mai largă pentru Juror #2, subliniind „maiestria sa constantă în cinematografie”.
Pe de altă parte, jurnalistul Bilge Ebiri a criticat decizia Warner Bros., evidențiind probleme sistemice în lansările actuale, declarând că Eastwood reprezintă un artist vital care continuă să realizeze drame pentru publicul adult.Binecunoscut ca un maestru al cinematografiei, Eastwood ar trebui să fie apreciat și să i se ofere suportul necesar.
Pentru a rămâne la curent cu cele mai noi știri și informații din domeniul cinematografiei, nu ratați rubrica dedicată în weekend.