Conclav: În interiorul celui mai secret vot din lume. Cei 133 de cardinali catolici vor fi izolați de miercuri în Capela Sixtină

Alegerile de la conclav sunt cele mai secrete din lume. Cei 133 de cardinali catolici se vor Închide miercuri în Capela Sixtină pentru a-l alege pe succesorul Papei Francisc, fiecare dintre ei angajându-se printr-un jurământ pe evanghelii să păstreze secretele pentru totdeauna.
Același angajament de confidențialitate este valabil pentru toate persoanele din Vatican în timpul conclavului, de la cei doi medici disponibili pentru urgențe, până la personalul care pregătește mesele pentru cardinali. Toți sunt obligați să respecte un „secret absolut și perpetuu”.
Pentru a asigura discreția, capela și cele două camere de oaspeți vor fi verificate minuțios pentru microfoane și dispozitive audio.
John Allen, redactorul șef al site-ului de știri Crux, a declarat: „Există dispozitive electronice de bruiaj pentru a preveni semnalele telefonice și Wi-Fi să intre sau să iasă.”
„Vaticanul ia foarte în serios conceptul de izolare.”
Carantină totală
Carantina nu vizează doar menținerea secretului votului.
Aceasta are și scopul de a preveni „forțele nefaste” să interfereze cu informațiile sau să perturbe procesul, asigurându-se totodată că votanții nu sunt influențați de mediul extern pe parcursul uneia dintre cele mai importante decizii din viața lor.
Catolicii afirmă că alegerile sunt ghidate de divinitate, nu de politică, dar ierarhia nu își asumă riscuri.
La intrarea în conclav, fiecare participant trebuie să predea toate dispozitivele electronice, inclusiv telefoane, tablete și ceasuri inteligente. Vaticanul are propria poliție care se ocupă de aplicarea regulilor.
„Se bazează pe încredere, dar fiecare este verificat cu strictețe”, a menționat John Allen.
„Nu există televizoare, ziare sau radio în casa de oaspeți pentru conclav – nimic”, a afirmat Monseniorul Paolo de Nicolo, care a condus casa papală timp de trei decenii.
„Nici măcar nu poți deschide feroneria feroneriei, deoarece multe camere sunt orientate spre exterior.”
Toți cei care lucrează în spatele zidurilor Vaticanului pentru conclav au fost verificați amănunțit, dar le este interzis să comunice cu alegătorii.
„Cardinalii nu au voie să comunice deloc”, a declarat Ines San Martin de la Societățile Misionare Pontificale din SUA.
„Vor exista stații walkie-talkie pentru anumite circumstanțe specifice, cum ar fi «avem nevoie de un medic» sau «Papa a fost ales, cineva să anunțe acest lucru în bazilică?»”
Ce se întâmplă în cazul încălcării regulilor?
„Există un jurământ, iar cei care nu-l respectă riscă excomunicarea”, spune Monseniorul De Nicolo, ceea ce înseamnă excluderea din biserică. „Nimeni nu îndrăznește să facă asta.”
În perioada premergătoare conclavului însă, situația devine diferită.
Oficial, cardinalilor le este interzis să comenteze în această perioadă. Dar odată cu înmormântarea Papei Francisc, presiunea din partea mass-media și vizitatorilor a crescut, fiind în căutarea posibilelor candidați.
Aceștia au investigat instituțiile din jurul Vaticanului, pregătiți să speculeze asupra eventualelor apariții și alianțe.
„Vin și rigatoni: Cina cea de taină a cardinalilor” era un titlu din La Repubblica care făcea referire la „prinții bisericii” savurând „prânzuri romane delicioase” înainte de conclav.
Vânătoarea de cardinali
Reporterii au întrebat chelnerii ce au auzit.
„Nimic”, a spus săptămâna aceasta unul dintre chelnerii de la Roberto’s, la câteva străzi distanță de Bazilica Sf. Petru.
„Noi rămânem tăcuți ori de câte ori ne apropiem.”
Un alt loc popular pentru a-i observa pe cardinali este zonele din jurul bazilicii, unde reporteri încep să filmeze bărbații îmbrăcați în robe stacojii.
În zilele acestea, la Vatican sunt aproape 250 de cardinali din întreaga lume, deși cei cu vârsta de 80 de ani sau mai mult nu au drept de vot.
Pe parcursul adunărilor zilnice pentru a discuta despre alegeri, fiecare cardinal este înconjurat de întrebări despre desfășurarea alegerilor.
Puțini oferă detalii, în afară de „nevoia de unitate” sau asigurări că conclavul va fi scurt.
Influența lumii exterioare
„Întregul concept este ca această alegere să fie una religioasă, nu politică”, explică Ines San Martin. „Noi susținem că Duhul Sfânt călăuzește conversațiile și voturile.”
Totuși, Papa conduce o instituție vastă și influentă, cu autoritate morală considerabilă, având un impact semnificativ pe diverse arii, de la soluționarea conflictelor până la politica sexuală.
Astfel, alegerea sa și prioritățile sale sunt esențiale dincolo de Vatican.
ANI înainte, anumite monarhii catolici aveau drept de veto asupra alegerilor, dar în prezent, vocea diverselor grupuri se fac auzite, fiind mai evidente în mass-media.
De exemplu, Il Messaggero din Roma l-a criticat pe un presupus favorit, cardinalul italian Parolin, pentru „auto-candidatură”.
Un videoclip cu cardinalul filipinez Tagle interpretând piesa „Imagine” de John Lennon a fost difuzat, fiind ulterior interpretat ca o stratagemă de influențare a imaginii sale.
Între timp, o carte care prezintă candidați potențiali este foarte bine primită, lăudând cardinale conservatori precum cardinalul Sarah din Guineea pentru opozitia sa față de „relele contemporane” precum avortul și „agenda homosexuală.”
„Există grupuri în oraș care încearcă să impună controverse în privința subiectelor de interes”, adaugă John Allen. „Cardinalii sunt conștienți de aceste mișcări, citesc ziarele. Totuși, vor face eforturi considerabile pentru a le contracara.”
„Există lobby-uri? Da, ca în orice alt proces electoral”, recunoaște Ines San Martin. „Dar nu este atât de zgomotos pe cât se presupune.”
Acest aspect se datorează și faptului că Papa Francisc a numit mulți cardinali noi, inclusiv din regiuni diverse.
„Cincizeci sau șaizeci la sută dintre ei nici măcar nu se cunosc între ei. Astfel, este foarte greu să alegi cardinalii chiar și din fașă.”
Reducerea comunicării externe
Până miercuri dimineața, toți votanții ar trebui să fie prezenți în Vatican, izolați de toate dispozitivele de comunicare și de restul lumii.
John Allen consideră că preferințele personale vor influența politicile, în special în ceea ce privește facțiunile „liberale” sau „conservatoare” sau „discuțiile publice.”
„Cred că discuțiile dintre cardinali în această perioadă sunt cruciale,” afirmă Ines San Martin. „Mulți dintre ei comunică pentru prima dată. Niciodată nu se știe cât de mult poate inspira interacțiunea.”