Conflictele din Ucraina determină Franța să își reia producția de explozibili. „Scopul este să ne asigurăm autonomia și suveranitatea”

Eurenco, un important producător de explozibili, a fost prima companie care a reintegrat producția în Franța, demonstrând astfel că Europa este capabilă să-și revitalizze sectorul apărării, conform unui raport de vineri al agenției Reuters. Cele mai multe obuze produse în Franța, din zona Dordogne din sud-vest, sunt destinate Ucrainei.
Ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, a comentat că „reducerea capacităților de producție de praf de pușcă în Franța la începutul anilor 2000 a fost oarecum ilogică”.
El a adăugat că, deși erau capabili să producă carcase pentru obuze, nu aveau capacitatea de a produce pulberea necesară, ceea ce a condus la dependența de furnizori europeni, și uneori din afara Uniunii Europene.
Produsele Rusiei sunt de 30 de ori mai abundente
Cu sprijinul statului și o investiție de 100 de milioane de euro, din care jumătate a fost alocată printr-un program al Uniunii Europene destinat sprijinirii industriei de apărare, compania a reușit să finalizeze noua infrastructură în mai puțin de un an.
Fabrica va produce inițial aproximativ 1.200 de tone de pelete explosive anual, iar acest volum va crește la 1.800 de tone, suficient pentru aproximativ 100.000 de obuze, în special cele de calibru 155 mm standard NATO, utilizate, de exemplu, de tunurile Caesar.
În contrast, Rusia produce de 30 de ori mai mult, subliniind provocările cu care se confruntă Europa, conform raportului Reuters.
Franța are o tradiție îndelungată în producția de praf de pușcă, care datează din secolul XIV, având o mândrie istorică în autosuficiența în producția de armament.
Deși Eurenco produce praf de pușcă din timpul Primului Război Mondial, după cel de-al Doilea Război Mondial, producția de armament nu a mai fost o prioritate, iar guvernele au redus investițiile.
Franța și-a concentrat resursele pe echipamente militare mai rentabile, cum ar fi avioanele de luptă Rafale, abandonând sectorul mai puțin profitabil, inclusiv producția de praf exploziv, care a fost înlocuită de importuri.
În 2007, Eurenco a transferat producția de pulbere către filiale din Suedia și Germania, lăsând Franța complet dependentă de furnizorii internaționali.
Reducerea dependenței externe
Conflictul din Ucraina obligă Europa să își reconfigureze industria de apărare, având în vedere Moscova ca o amenințare, în timp ce Statele Unite, sub conducerea fostului președinte Donald Trump, reprezintă un partener imprevizibil.
Pentru companiile de armament, se preconizează că cererea va rămâne constantă mulți ani de acum înainte, oferind oportunități de investiții și dezvoltare pe termen lung, precum și locuri de muncă în zone anterior neglijate.
Damien Ayesa, directorul de proiect al Eurenco, a menționat că 10% din producție va fi destinată pieței interne, iar restul pentru export, majoritatea către Ucraina. Sistemele vor funcționa non-stop, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.
Cu toate acestea, procesul de adaptare a economiei de război a Franței este mai lent comparativ cu cel al Rusiei.
Reglementările stricte, în special cele legate de siguranță, și provocările legate de obținerea materiilor prime complică situația: două dintre cele trei ingrediente esențiale pentru producerea peletelor sunt acum fabricate în Franța, însă un al treilea component este încă importat din străinătate. Eurenco analizează soluții pentru a îmbunătăți lanțul de aprovizionare, conform lui Ayesa.
„Obiectivul nostru este să ne asigurăm autonomia și suveranitatea”, a subliniat el.