Contul oficial de Facebook al Universității „Carol Davila” este afectat de 5 zile, iar autoritățile nu își asumă responsabilitatea: Nu avem control asupra platformei / Reacția ministrului Digitalizării
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a confirmat vineri că a fost informat cu privire la compromiterea contului de Facebook al Universității „Carol Davila” acum 5 zile și că a oferit ajutor în raportarea incidentului, însă fără a putea interveni suplimentar. „Recuperarea contului Universității „Carol Davila” depinde de modul în care a fost raportat incidentul și de asistența oferită de echipa tehnică a Facebook. DNSC nu deține responsabilități de reglementare sau control asupra acestei platforme de socializare”, a transmis instituția.
Reprezentanții Universității „Carol Davila” din București au semnalat incidentul de securitate încă de luni, 29 iulie, iar DNSC a admis vineri că instituția colaborează cu autoritățile competente pentru a asigura securitatea cibernetică în spațiul național.
DNSC a intermediat doar raportarea incidentului către Meta: Nu avem atribuții de control asupra Facebook
În urma solicitării de asistență, DNSC a contactat Universitatea „Carol Davila” pentru a înlesni identificarea și implementarea măsurilor necesare pentru recuperarea contului compromis.
- „Echipa noastră de experți a oferit suport continuu universității pentru demararea procedurilor de raportare către Meta, administratorul Facebook, în vederea recuperării contului. De asemenea, DNSC a recomandat Universității să se adreseze și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului. Meta are controlul asupra platformei și poate interveni direct în conformitatea cu politicile și procedurile acesteia, iar Universitatea „Carol Davila” este instituția care poate solicita asistență în vederea recuperării contului. Procesul de recuperare depinde de modul în care incidentul a fost raportat și de ajutorul echipei tehnice a Facebook. Reiterăm că DNSC nu are atribuții de reglementare sau control asupra platformei de socializare”, a subliniat DNSC.
De asemenea, DNSC a sugerat Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” să desemneze o persoană responsabilă din departamentul IT și Securitate cibernetică pentru protejarea conturilor de pe rețelele sociale și a site-ului oficial. O altă recomandare a fost adoptarea autentificării multifactor (MFA) și stabilirea unor măsuri pentru gestionarea contului exclusiv de pe dispozitive autorizate, cu politici de securitate corespunzătoare.
DNSC a publicat pe site-ul său oficial, la secțiunea Conștientizare, un ghid privind protecția și recuperarea conturilor de social media, care oferă informații utile pentru gestionarea incidentelor de compromitere a conturilor.
Fiecare instituție și utilizator au responsabilitatea de a asigura securitatea propriilor conturi de social media și a site-urilor oficiale pentru protejarea informațiilor și prevenirea incidentelor de securitate, according to DNSC.
Declarații din partea Ministrului Digitalizării: Am solicitat Meta o soluție rapidă
Ministerul Digitalizării a fost contactat vineri pentru a oferi un punct de vedere, având un canal de comunicare direct cu Meta, compania care deține Facebook, în privința eliminării conținutului înșelător sau dezinformator.
Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a menționat că ministerul nu a fost sesizat cu privire la acest incident, dar că s-a autosesizat.
- „Ne-am autosesizat și am notificat Meta în legătură cu acest incident. Așteptăm o soluție cât mai rapidă”, a declarat vineri Bogdan Ivan.
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a precizat vineri că gestionează, în perioada pre-electorală și electorală, un canal de comunicare dedicat cu platformele de socializare pentru a combate răspândirea de informații false și conținutul inadecvat.
- „Referitor la această situație, MCID nu a primit nicio sesizare. De asemenea, incidentul nu intră în atribuțiile instituțiilor publice. Fiecare administrator de conturi de social media și utilizator trebuie să respecte recomandările specifice platformelor legate de gestionarea conturilor. Există metode suplimentare de securizare a accesului la cont, disponibile fiecărui administrator. DNSC a emis un ghid pentru utilizatorii de social media pentru a-și proteja conturile. MCID recomandă tuturor utilizatorilor să-și întărească securitatea conturilor prin autentificarea multifactor și prin gestionarea acestora de pe dispozitive autorizate, dotate cu politici de securitate corespunzătoare.”
Prorectorul UMF „Carol Davila”: Ne confruntăm cu această situație pe cont propriu
Contul de Facebook al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București este afectat de un atac cibernetic de cinci zile, timp în care pe pagină au fost publicate diverse videoclipuri inadecvate.
Reprezentanții UMF „Carol Davila” lucrează la soluționarea problemei și iau în considerare posibilitatea de a crea o nouă pagină de Facebook.
Prorectorul Ștefan Busnatu a declarat joi că, deși universitatea a informat autoritățile, inclusiv DNSC, nu a primit asistența necesară pentru a rezolva situația.
- „Suntem singuri într-o situație națională complicată. Asta este problema majoră. A fost compromiterea contului, fiind șterse conturile de administrare ale echipei din cadrul universității. Am alertat autoritățile și DNSC de luni. Am sunat la numărul de urgență pentru probleme de securitate cibernetică, dar ni s-a spus că ar trebui să ne descurcăm pe cont propriu, cu asistența disponibilă de la Facebook”, a explicat prorectorul.
Reprezentanții universității au menționat că Facebook refuză să elimine conținutul problematic publicat pe pagină.
- „Suntem în situația în care primim răspunsuri redundante de la Facebook, care solicită informații pentru analiză. Se pare că postările realizate de botii care au preluat controlul asupra paginii sunt considerate conforme cu politicile lor. În ciuda numeroaselor raportări efectuate pentru reclamarea înșelătoriilor, Facebook a comunicat că aceste postări nu pot fi eliminate fiind conforme regulilor platformei”, a declarat prorectorul.
Nu este clar dacă pagina de Facebook va putea fi recuperată de către reprezentanții universității, aceștia evaluând opțiunea de a crea o nouă pagină.
- „Dând seama că nimeni nu are capacitatea efectivă de a oferi suport pentru o instituție publică, iar Facebook nu are niciun angajament în această privință, considerăm serios crearea unei pagini noi pentru a putea relua activitatea de la zero”, a spus prorectorul.
Sursa foto: Sedovukr / Dreamstime.com