Cum ar putea euro să devină mai influent decât dolarul. Președinta Băncii Centrale Europene: „Euro nu își va câștiga influența prin inerție”

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat că euro are potențialul de a deveni o opțiune viabilă la dolar, ceea ce ar aduce beneficii semnificative Uniunii Europene, cu condiția ca guvernele să îmbunătățească situația financiară și de securitate a blocului, conform unui raport Reuters.
Recent, investitorii internaționali au redus expunerea pe activele denominate în dolari, preferând în schimb aurul, fără să găsească o alternativă clară. Aceasta se datorează politicilor economice imprevizibile adoptate de Statele Unite.
Lagarde a povestit despre oportunitățile create de schimbările curente, afirmând că pentru euro este esențial să câștige influență pe merit. „Euro nu va deveni mai puternic din inerție”, a subliniat aceasta.
Pentru a avansa, Europa are nevoie de o piață de capital mai robustă, cu o lichiditate mai bună, precum și de întăriri ale fundamentelor juridice și susținerea angajamentului pentru comerțul deschis prin măsuri de securitate.
Dolarul are un rol în scădere, având acum o cotă de 58% din rezervele internaționale, cel mai redus nivel din ultimele decenii, comparativ cu cota euro de 20%. Creșterea rolului euro ar trebui să fie acompaniată de o putere militară mai accentuată pentru a sprijini parteneriatele, a adăugat Lagarde.
Lagarde a explicat că investitorii, în special cei oficiali, caută și garanții geopolitice în care își plasează banii; acestia preferă activele regiunilor cu parteneri de securitate de încredere.
De asemenea, Europa ar trebui să încurajeze utilizarea euro ca monedă principală pentru companiile care desfășoară comerț internațional, prin noi acorduri comerciale și plăți transfrontaliere optimizate.
Totuși, reformarea economiei interne a Uniunii este o prioritate, a subliniat Lagarde, menționând că piața de capital a zonei euro este în continuare fragmentată și ineficientă.
„Logica economică ne indică faptul că bunurile publice trebuie finanțate colectiv, iar acest mecanism ar putea constitui baza pentru creșterea ofertei de active sigure în Europa”, a adăugat Lagarde.
Împrumuturile comune ridică probleme pentru unele state din zona euro, cum ar fi Germania, care se îngrijorează că contribuabilii săi ar putea suporta costurile pentru gestionarea fiscală imprudentă a altora.
În cazul în care Europa ar reuși să își consolideze poziția, beneficiile ar putea fi semnificative, inclusiv atragerea de investiții care ar permite împrumuturi locale mai ieftine și o protecție sporită împotriva fluctuațiilor cursului de schimb.