Cum poți convinge copilul să consume legume și fructe: strategii de la experți
Potrivit unor studii recente, 50% din farfuria noastră ar trebui să fie formată din legume și fructe. Într-o societate unde alimentele ultraprocesate sunt frecvente, cum putem încuraja consumul de produse proaspete, în special în rândul copiilor?
Transformările stilului de viață din ultimele două decenii, inclusiv dietă săracă și sedentarismul cauzat de timpul petrecut în fața ecranelor, au dus la o creștere îngrijorătoare a cazurilor de diabet de tip 2, inclusiv în rândul celor mici, conform prof. dr. Cristian Serafinceanu, medic primar la Institutul Național de Diabet din București.
De asemenea, numărul copiilor supraponderali sau obezi este în creștere. Datele privind obezitatea infantilă în România indică următoarele cifre (sursa: Atlasul Mondial de Obezitate):
- În 2020, obezitatea la fete era de aproximativ 7% și se estimează că va ajunge la 18% în 2035.
- La băieți, rata obezității era de 15% în 2020 și se preconizează că va atinge 30% în 2035.
- Pentru copii, rata anual de creștere este estimată la 5,6%.
Este esențial să fim atenți la conținutul mesei copilului.
Specialiștii de la Stanford Medicine oferă o serie de indicații pentru a spori aportul de legume și fructe în dieta copiilor și a întregii familii:
Consumarea legumelor și fructelor în sezonul lor natural este recomandată pentru a beneficia de gustul și prețul mai bune. Acestea oferă și cea mai mare cantitate de vitamine și minerale.
Pentru a stimula copilul să consume legume și fructe, implicarea sa în procesul de cumpărare este benefică; astfel, se va simți important și va considera că produsele alese sunt mai gustoase.
Un alt truc ar fi prezentarea alimentelor sub forme amuzante, transformându-le în chipuri sau alte modele, iar amestecurile variate de fructe pot atrage apetitul.
Ghidul „Copiii sănătoși ai Bucureștiului” sugerează că recompensarea copiilor pentru consumul de fructe și legume nu este o strategie eficientă. Dacă optați totuși pentru această abordare, recompensele ar trebui să fie activități plăcute, nu mâncăruri nesănătoase.
Prin congelare, legumele își conservă majoritatea nutrienților, ceea ce le face o opțiune sănătoasă și practică pentru mese rapide.
Potrivit specialiștilor, consumul de legume congelate ar trebui să fie echilibrat cu cel de legume proaspete.
Fructele pot fi adăugate în diverse preparate, precum cereale, clătite, iaurturi sau salate.
Se recomandă „camuflarea” legumelor pe care copiii le acceptă mai greu în diverse preparate, astfel încât acestea să fie mai puțin vizibile.
Până la un an, copiii acceptă cu ușurință fructele și legumele, dar după această vârstă, refuzul alimentelor noi devine mai frecvent. Principalele variante acceptate ar fi cele crude, sucurile proaspete, cele congelate sau preparate la abur.
- O dietă optimă include 5 porții de fructe și legume pe zi: 3 porții de legume și 2 porții de fructe.
- Serviți regulat fructe și legume, ideal la fiecare masă sau gustare.
- Exemplificați prin alegeri alimentare sănătoase, fără a forța consumul acestora pentru a evita respingerea.
Sursa foto: Dreamstime.com.