Elite economice globale: cine sunt și de unde vin?

Ziarul italian Il Fatto Quotidiano raportează că un grup restrâns de peste 330 de indivizi controlează puterea economică în Italia, dintre care 89% sunt bărbați, având o vârstă medie de aproape 60 de ani. Surprinzător, Statele Unite depășesc Italia în privința gerontocrației, unde vârsta medie a liderilor din sectorul economic, miliardari, politicieni și birocrați ajunge la 62 de ani.
Referitor la paritatea de gen, se observă că în Franța, Germania și China, procentul femeilor din rândul elitelor economice este semnificativ mai scăzut comparativ cu cel al Italiei, conform articolului publicat marți de Il Fatto Quotidiano, citat de Rador Radio România.
Datele preliminare din cadrul World Elite Database, un studiu derulat de 70 de cercetători conduși de sociologul Mike Savage de la London School of Economics, oferă pentru prima dată informații comparabile despre elitele economice din 16 țări, care generează 54% din PIB-ul global și găzduiesc 74% dintre miliardarii lumii. Această cercetare are ca obiectiv deschiderea „cutiei negre” a unei puteri care influențează existența a numeroși lucrători, încărcând piața și redistribuind resurse vaste.
Componența elitelor economice incluse în studiu
Cercetătorii au prezentat primele concluzii într-un studiu intitulat "Varieties of Economic Elites? Preliminary Results From the World Elite Database", care oferă o nouă perspectivă asupra identității membrilor clasei economice dominante și originea acestora.
Pentru definirea limitelor studiate, cercetarea utilizează trei criterii: grupul include președintii și directorii generali ai celor mai mari companii, cei mai bogați indivizi din fiecare țară (în special cei cu active ce depășesc jumătate din capitalizarea medie a celor mai mici trei companii din principalul indice bursier) și persoanele cu funcții de conducere în agențiile de reglementare a economiei naționale. Astfel, s-a ajuns la o listă de 3.543 de persoane, iar în Italia se află 336 de membri, inclusiv 239 de supermanageri și 33 de „super miliardari”.
Reprezentarea femeilor în elitele economice
Faptul că majoritatea liderilor este formată din bărbați, în special de vârstă înaintată, nu este o surpriză. „Italia se aliniază tendințelor, dar nu se află pe ultimul loc, fiind parte dintr-un grup selectat”, afirmă Joselle Dagnes, profesor asociat la Universitatea din Torino și unul dintre autorii studiului.
Pe de altă parte, Italia are un procent de femei de doar 11% în cadrul elitelor, similar cu Statele Unite, Danemarca, Portugalia și Elveția.
În contrast, în Europa de Nord, se observă rate mai mari ale femeilor în poziții de conducere, dar chiar și în Norvegia, care se află în fruntea clasamentului, procentul nu depășește 20%. Aceasta este o realizare modestă, în ciuda atenției continue asupra responsabilității față de femei și echilibrului între viața profesională și cea personală.
Vârsta medie a elitelor economice
Referitor la vârsta medie a liderilor economici italieni – 59 de ani – aceasta este similară cu cea din Franța, Germania și Argentina. În contrast, gerontocrația americană sugerează că „țările tinere” sunt acelea care au o deschidere recentă către economia de piață”, continuă Dagnes, alături de colegii săi italieni care contribuie la baza de date.
În Polonia, 55,5 ani și China, 55 de ani, se remarcă prin faptul că 7% dintre membrii elitei au sub 40 de ani, fiind singurele țări în care regulile economice sunt mai vechi comparativ cu antreprenorii și managerii.
Originea elitelor economice
Care este originea clasei economice dominante? În majoritatea țărilor din bază de date, elitele provin din mari metropole și centre politice sau economice importante.
În Italia, însă, se menține conceptul unei țări „a districtelor industriale și a IMM-urilor răspândite”, spune Dagnes. Majoritatea elitelor economice (55%) provin din aceste zone, ceea ce o diferențiază de alte națiuni. De asemenea, există un procent semnificativ de 24% din cei născuți în zone extraurbane.
În timp ce Marea Britanie, Chile și Elveția au un procent de aproximativ 30% dintre membrii elitelor născuți în străinătate, în Italia, elita economică este predominant locală, cu mai puțin de 10% străini.
Calificările educaționale ale elitelor economice
În ceea ce privește nivelul educațional, compararea nu este întotdeauna simplă din cauza diferitelor cicluri școlare din diverse țări. Italia, alături de Marea Britanie și Argentina, are o preponderență a diplomelor de trei ani față de cele de master (cinci ani), fenomen care se explică prin echivalarea vechilor diplome de patru ani cu diplomele de licență de trei ani.
Cu toate acestea, universitatea joacă un rol dominant în rândul elitelor globale. În Italia, unde proporția diplomelor universitare este semnificativ mai mică comparativ cu restul Uniunii Europene, se remarcă o pondere de 12% dintre elite care nu au o diplomă de licență și doar 7% cu doctorat.
Observații finale
În ansamblu, cercetarea sugerează că modelele de recrutare ale elitelor economice variaza semnificativ între state, dar pot fi dificile de identificat tendințe clare.
Norvegia este recunoscută pentru combaterea plafonului de sticlă, dar se arată și a fi una dintre cele mai închise către cei din afară și cu o orientare scăzută față de cei cu studii doctorale,” concluzionează Dagnes.
China, pe de altă parte, evidențiază o elită economică tânără, dar dominată de bărbați și predominant autohtonă.