FOTO Aproape toți copacii de pe cele 12 hectare retrocedate în Parcul IOR au fost tăiați fără aviz.

FOTO Aproape toți copacii de pe cele 12 hectare retrocedate în Parcul IOR au fost tăiați fără aviz.
Defrișări pe bucata retrocedată în IOR - 22 noiembrie 2024 / Foto: HotNews.ro/Catiușa Ivanov

În locul unei păduri care exista acum doi ani, în prezent s-au lăsat doar zone goale. Din începutul lunii noiembrie, au fost tăiați fără aviz peste 100 de arbori, conform informațiilor furnizate de oficialii municipalității.

Conform imaginilor surprinse la fața locului, în parc mai sunt în picioare aproximativ 30 de arbori, inclusiv platanii de pe aleea centrală, câțiva brazi și stejari răsfirați. Vineri, sunetele drujbelor continuau să se facă auzite.

Reprezentanții Primăriei Capitalei au informat că până vineri la prânz au fost tăiați 17 arbori. Poliția Locală a Municipiului București a aplicat amenzi de 100 de lei pentru fiecare copac tăiat, iar aceste sume se reduc la 25 de lei dacă sunt achitate în termen de 15 zile. Astfel, tăierile s-au realizat chiar și în prezența Poliției.

„Am fost prezentă de multe ori la IOR în ultimele zile pentru că arborii foarte vechi și sănătoși continuă să fie tăiați. Zilele trecute, un stejar de 100 de ani a fost doborât, iar alții de aceeași vârstă riscă să fie tăiați. Astăzi, în jur de 15 platani din aliniamentul ami cu o vechime de aproximativ 50-70 de ani au fost, de asemenea, tăiați”, a declarat Ana Maria Ciceală, fost consilier general USR, care a luptat pentru protejarea acestei zone verzi.

Ea a menționat că, deși proprietarul terenului, Maria Cocoru, a decedat, cei care efectuează tăierile nu au autorizație legală pentru a proceda astfel.

„În prezent, tăierile sunt realizate de indivizi care pretind că reprezintă o persoană decedată de câteva luni, dar, conform avocaților consultați de mine, nu au niciun mandat legal și nu ar fi trebuit să efectueze tăieri. Această situație ridică suspiciuni de uzurpare a calității, având în vedere că pretind că reprezintă o persoană decedată pe baza unui contract de mandat care a expirat la decesul acesteia. Cu toate acestea, arborii sunt tăiați sub privirile Poliției, inclusiv ale directorului general”, a explicat Ciceală.

Locuitorii din derizibil au încercat să acționeze de fiecare dată și au solicitat intervenția Poliției, însă tăierile au continuat. Zeci de filmulețe care documentează distrugerea din parc au fost postate pe grupurile de inițiativă civică de pe Facebook.

Recent, autoritățile au afirmat că singurul lucru pe care-l pot face în aceste condiții este să aplice amenzi de 100 de lei pentru fiecare copac tăiat, iar dacă acestea sunt plătite în termen de 15 zile, amenda se reduce la 25 de lei.

Primarul general, Nicușor Dan, a declarat că va putea impune o nouă amendă de 20.000 lei/mp doar după ce terenul va fi decopertat.

„Referitor la defrișări, din cauza faptului că este proprietate privată, legislația actuală ne impune limitări, iar măsurile pe care le putem aplica sunt doar amenzi pentru proprietari, lucru realizat de polițiștii locali, așa cum mai știm, amenzi care ramân derizorii”, a spus Nicușor Dan la începutul lunii noiembrie.

„Ce ne-a rămas de făcut și vom face, imediat ce vegetația dispare și apare terenul gol, este să aplicăm amenzi pe baza Legii 24/2007, ce reglementează administrarea spațiilor verzi, așa cum am procedat în trecut, respectiv 20.000 de lei/mp”, a adăugat primarul.

Cu un an în urmă, Nicușor Dan a aplicat o amendă de 35 milioane de euro proprietarului de teren, Maria Cocoru, pentru defrișările efectuate pe porțiunea retrocedată în IOR.

Proprietara a contestat amenda, dar între timp a decedat, iar Judecătoria Sectorului 3 a declarat inaplicabilă cererea de anulare a amenzii din acest motiv. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu amenda după moartea sa, existând discuții dacă aceasta se va adăuga la masa succesorală sau nu, expertiza legală fiind variată.

În prezent, nu există claritate cu privire la identificarea moștenitorilor, iar în cartea funciară, procesul de succesiune nu este finalizat.

În septembrie anul trecut, pe cele 12 hectare erau peste 600 de copaci.

În 2021, pe cele 12 hectare retrocedate în Parcul IOR existau sute de arbori, mulți dintre ei în stare bună, dar și o mulțime de arbuști. Între 2022 și 2024, s-au înregistrat mai mult de 25 de incendii, afectând o parte din arbori. Defrișările au început în ianuarie 2023 și de atunci au dispărut sute de arbori.

În septembrie anul trecut, locuitorii din zonă au realizat un inventar care a scos la iveală prezența a aproximativ 80% dintre arborii de pe cele 12 hectare retrocedate – un total de 922, din care 582 erau marcați ca uscați. La momentul actual, mai există circa 60 de copaci sănătoși, conform datelor obținute de la cetățeni.

Recomandari
Show Cookie Preferences