FOTO Mircea Geoană și-a înregistrat oficial sigla pentru candidatura la alegerile prezidențiale
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a solicitat oficial înregistrarea siglei sale de campanie pentru candidatură la alegerile prezidențiale programate la sfârșitul acestui an.
Fostul președinte al PSD și actual număr 2 în cadrul NATO face un pas important în direcția unei noi candidaturi. Geoană a înaintat o cerere oficială pentru înregistrarea siglei sale de campanie, a anunțat Radu Bozocea, expert în drepturi de proprietate intelectuală.
Specialistul a descoperit noua siglă înregistrată de Geoană în Buletinul Oficial de Proprietate Intelectuală, în urma cererilor din perioada 28-30 iunie. Bozocea a explicat pașii următori: „Urmează o perioadă de două luni în care terții pot formula opoziții sau observații cu privire la solicitarea de înregistrare a siglei. Aceasta este o perioadă crucială, iar după aceasta vor urma proceduri formale care vor culmina cu eliberarea certificatului de marcă.”
Deși Geoană nu a anunțat public intenția sa de a candida, acesta este perceput ca fiind activ în campania electorală nedeclarată.
Guvernul a informat oficial că alegerile prezidențiale sunt planificate pentru 24 noiembrie, iar turul II va avea loc pe 8 decembrie.
Geoană, lider în intențiile de vot, conform ultimului sondaj INSCOP
Un sondaj INSCOP recent publicat a arătat că Geoană este pe primul loc în intențiile de vot pentru alegerile prezidențiale, având o cotă de 26,7%. Acesta este urmat de premierul PSD, Marcel Ciolacu, cu 17,8%, liderul USR, Elena Lasconi, cu 14,3%, Diana Șoșoacă de la SOS România, cu 13,4%, Nicolae Ciucă de la PNL, cu 11,9%, și George Simion de la AUR, cu 11,2%. Aproape 75% dintre respondenți au declarat că intenționează să voteze.
Acest sondaj INSCOP apare la scurt timp după un alt sondaj CURS, care l-a clasat pe Ciolacu pe primul loc, cu 30%, urmat de Ciucă cu 20% și de Geoană cu 17%.
Geoană, prins într-un scandal de plagiat
Aceste sondaje au fost publicate în contextul unei investigații recente, realizate de jurnalista Emilia Șercan, care a relevat că Geoană a plagiat prin traducere, fără a face vreo mențiune, zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA.
Geoană a obținut titlul de doctor la Academia de Studii Economice (ASE) din București în iulie 2005 cu teza „Evoluții în zona Atlanticului de Nord. Concluzii pentru integrarea României în structurile euro-atlantice.”
O altă investigație a confirmat că Geoană ar fi trebuit să fie exmatriculat înainte de a susține teza în care a fost implicat în plagiat.
Acesta a inițiat studiile de doctorat în 1993 și a finalizat teza în 2005, după o perioadă marcată de ilegalități și derogări.
Geoană a trebuit să finalizeze teza înainte de 1997, conform regulamentului, motiv pentru care termenul de susținere s-a extins până în 1998 în urma cererilor de prelungire.
Geoană a etichetat aceste afirmații drept „atacuri murdare” și „invenții”.
Geoană, o experiență anterioară în alegerile prezidențiale
În trecut, Mircea Geoană a fost candidatul PSD la alegerile prezidențiale din 2009, unde a fost învins de Traian Băsescu cu o diferență strânsă de 70.000 de voturi. Geoană a devenit notoriu pentru că, la închiderea urnelor, a fost declarat câștigător, însă dimineața a pierdut scrutinul.