Ghișeul.ro, platforma de plată a taxelor și impozitelor, este temporar indisponibilă din cauza problemelor de rețea / Alte sisteme IT publice afectate marți

Ghișeul.ro, alături de alte platforme IT publice precum Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), ROeID și e-Guvernare, gestionate de Autoritatea pentru Digitalizarea României, nu este accesibil din marți dimineață, începând cu ora 5:00, din cauza unor dificultăți la rețeaua electrică ce au influențat echipamentele de rețea, a declarat președintele ADR, Dragoș Vlad.
„Ne cerem scuze pentru neplăcerile cauzate. Din acest motiv, ADR se concentrează pe migrarea sistemelor informatice către infrastructuri cloud sigure și scalabile. În timp ce 2024 va fi dedicat implementării infrastructurii cloud, anul 2025 va marca migrarea efectivă”, a spus președintele ADR, după semnalele de alarmă primite în legătură cu accesibilitatea sistemelor IT.
Reprezentantul ADR a adăugat că „în prezent, SEAP și ROeID au început să fie funcționale, iar Ghișeul.ro va urma”. Până la momentul redactării acestui material, doar ROeID era activ.
În jur de 30 de sisteme IT, inclusiv Ghișeul.ro și SEAP, vor fi migrate în cloud până în vara lui 2026
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a anunțat miercuri deschiderea unei licitații pentru migrarea în cloudul privat guvernamental a cel puțin 30 de sisteme sau aplicații IT care oferă servicii digitale cetățenilor. Această inițiativă beneficiază de o finanțare de 180 milioane de euro din cadrul PNRR, migrarea sistemelor IT urmând să fie realizată până în iunie 2026.
În documentația de licitație se specifică că ADR își propune să realizeze migrarea a un minim de 30 de aplicații în Cloud Privat Guvernamental (CPG) până la termenul limită din iunie 2026, unele dintre aceste aplicații fiind deja gestionate de ADR.
ADR are în administrare sisteme precum Ghișeul.ro (platforma pe care cetățenii pot efectua plăți online pentru taxe și impozite) și Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
Cloudul privat guvernamental va opera din patru centre de date localizate în București, Brașov, Sibiu și Timișoara, infrastructura IT urmând a fi gestionată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). STS a inițiat o licitație în valoare de aproape 500 de milioane de lei pentru echiparea acestor centre, licitație contestată în instanță.
Ministerul Digitalizării a anunțat că finalizarea instalării echipamentelor pentru cloudul dedicat în centrul de date STS din Brașov este preconizată pentru decembrie 2024.