Guvernatorul unei bănci centrale acuză o fraudă masivă, în care sunt implicate serviciile de informații militare. Bancherii, amenințați cu „arma la tâmplă”

Guvernatorul unei bănci centrale acuză o fraudă masivă, în care sunt implicate serviciile de informații militare. Bancherii, amenințați cu „arma la tâmplă”
Soldați din Bangladesh fotografiați în luna iulie a acestui an, când armata a suprimat violent manifestațiile împotriva guvernului fostului premier Sheikh Hasina, FOTO: Munir Uz Zaman / AFP / Profimedia Images

O schemă de fraudă fără precedent a dus la devalizarea băncilor din Bangladesh, afectând semnificativ sectorul financiar al țării, a declarat noua guvernatoare a Băncii Centrale, Ahsan Mansur. Aceasta a subliniat implicarea magnaților financiari și a serviciului de informații militare, raportând o estimare a prejudiciului care depășește 16,7 miliarde de dolari.

Mansur, care a preluat funcția după fuga fostei prim-ministră Sheikh Hasina la începutul lunii august, a declarat că Directoratul General al Forțelor de Informații (DGFI) a facilitat preluarea forțată a mai multor instituții financiare importante din țară.

Estimările guvernatoarei indică un prejudiciu de aproximativ 2 trilioane de taka, sumă care a fost scoasă din țară după preluările băncilor, utilizând diverse metode. Acestea includ acordarea de împrumuturi noilor acționari și emiterea de facturi de import supraevaluate.

Mansur a declarat că „aceasta reprezintă cea mai mare jaf la cel mai înalt nivel din domeniul bancar pe plan internațional, susținut de stat, și care nu ar fi fost posibil fără amenințările la adresa foștilor directori ai băncilor.”

Destinația fondurilor delapidate de la bănci

Guvernatoarea a evidențiat că o parte considerabilă din sumă, „cel puțin 10 miliarde de dolari”, ar fi fost „scoasă” de Mohammed Saiful Alam, fondatorul conglomeratului industrial S Alam, și partenerii săi.

„Acestia își acordau lor înșiși împrumuturi zilnic” după preluarea băncilor, a adăugat Mansur, care are experiență ca economist în cadrul Fondului Monetar Internațional.

Grupul S Alam a negat acuzațiile guvernatoarei, susținând că guvernul interimar actual conduce o „campanie coordonată” de denigrare a sa și a altor companii de top din Bangladesh.

Nu s-au obținut comentarii din partea DGFI sau a biroului de presă al forțelor armate din Bangladesh.

Instabilitate politică în regiune

Sheikh Hasina a condus țara din 2009, având un prim mandat între 1996 și 2001. Aceasta a părăsit Palatul Prezidențial din Dacca cu elicopterul în luna august, în contextul protestelor masive față de guvernul său.

Protestele au izbucnit ca reacție la violențele și reprimarea brutală a manifestațiilor din luna precedentă, când mii de oameni s-au mobilizat împotriva cotele obligatorii pentru locurile de muncă în sectorul public.

Contextul acestor tensiuni a fost înrăutățit de stagnarea economică și de nivelul scăzut al veniturilor, Bangladesh fiind caracterizată printr-un PIB pe cap de locuitor destul de redus.

După fuga sa, Hasina s-a refugiat în India, iar locația actuală a acesteia rămâne necunoscută.

Un fost bancher povestește despre amenințări și sechestru

Noul guvern interimar, condus de economistul Muhammad Yunus, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, are ca principal angajament recuperarea fondurilor delapidate de la membrii fostului regim.

Mohammad Abdul Mannan, fostul director al Islami Bank Bangladesh, a confirmat acuzațiile aduse de guvernatoarea Băncii Centrale.

El a dezvăluit că a fost supus presiunilor din partea „unor persoane din guvernul anterior” încă din anul 2013.

În ianuarie 2017, Mannan a fost luat cu forța și sechestrat timp de o zi pentru a-l convinge să își prezinte demisia.

„Ei au creat documente bancare false. A trebuit să semnez o scrisoare de demisie”, a explicat el.

Grupul S Alam a intrat pe piața bancară în ultimii zece ani și afirmă că deține „investiții semnificative” în șapte bănci din Bangladesh, inclusiv Islami Bank.

Recomandari
Show Cookie Preferences