Mircea Lucescu, noul selecționer al echipei naționale de fotbal a României: „Nu am nevoie de bani”

Mircea Lucescu, noul selecționer al echipei naționale de fotbal a României: „Nu am nevoie de bani”
Mircea Lucescu / Sursa foto: Sebnem Coskun / AFP / Profimedia

După o absență de 38 de ani, Mircea Lucescu, în vârstă de 79 de ani, revine pe banca naționalei de fotbal a României, fiind prezentat oficial în cadrul unei conferințe de presă desfășurate marți.

Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, a început conferința explicând motivele pentru care Mircea Lucescu a fost ales pentru a ocupa funcția de selecționer.

„Mircea Lucescu este un antrenor cu o experiență deosebită și reprezintă alegerea ideală. Este un simbol al fotbalului românesc, iar contractul său se va derula pe o perioadă de doi ani, având ca obiectiv principal calificarea la Campionatul Mondial din 2026” – a declarat Răzvan Burleanu.

Mircea Lucescu a abordat mai multe subiecte relevante, menționând că nu a venit pentru bani, că va păstra același staff tehnic și că este conștient de riscurile asumate prin revenirea la națională.

„Multe sentimente m-au încercat, am retrăit nostalgia momentelor memorabile. Am discutat timp de aproximativ trei ore despre cum am fost convins să accept funcția de selecționer. Plec cu un dezavantaj, deoarece în ultimii ani am fost absent din fotbalul românesc.”

„Nu m-am gândit niciodată că voi deveni noul selecționer. Am încercat să-i ofer tinerilor șansa de a progresa și l-am încurajat pe Edi Iordănescu să rămână la echipă.”

„Am înțeles că au depus toate eforturile pentru a-l convinge să rămână, iar apoi le-am sugerat să discute cu Gică Hagi, având în vedere că meritau o șansă. Din păcate, nu s-a ajuns la o înțelegere.”

„Soția mea mi-a sugerat să rămân acasă, în timp ce Răzvan mi-a spus să urmez ceea ce simt, dar că decizia nu este ușoară. Mi-a spus că dacă aceasta mă ajută să îmi petrec ultimii ani cu participări valoroase, ar trebui să o fac.”

„Este un risc considerabil, dar fotbalul românesc merită acest efort. Nu urmăresc să câștig bani sau să îmi construiesc o nouă carieră. M-au motivat momentele extraordinare trăite atât ca jucător, cât și ca selecționer.”

„Unicul meu motiv de a accepta acest post este dragostea pentru fotbal și obligația mea față de sportul românesc. Voi face tot ce este necesar pentru a avea succes.”

„Am fost la EURO 2024 ca suporter, nu am avut intenția de a analiza echipa. Este o surpriză faptul că mă aflu acum în această poziție.”

„Numai cei care au activat în domeniul fotbalului pot înțelege complexitatea de a trăi constant în tensiune. Această meserie nu se abandonează cu ușurință. O calificare la un Campionat Mondial ar fi realizarea unui vis.”

„Voi încerca să-i motivez pe jucători să se dedice cu totul, să păstreze în minte susținerea suporterilor. Voi conta pe același nucleu de jucători, dar pe parcursul timpului vor avea loc modificări.”

„Valoarea, forma și competiția în care joacă jucătorii vor fi priorități, iar tineretul va beneficia de atenția mea constantă.”

„La meciurile cu Kosovo și Lituania, nu vor lipsi jucătorii tineri, cei mai promițători de la echipa de tineret. Misiunea mea este să am grijă de viitorul fotbalului românesc, aceasta fiind motivul pentru care am fost chemat aici.”

„Nu voi refuza echipa națională a României” – a afirmat Mircea Lucescu.

Pe parcursul carierei sale, Mircea Lucescu a antrenat echipe precum Corvinul Hunedoara (1979-1982), România (1981-1986), Dinamo București (1985-1990), Pisa (1990-1991), Brescia (1991-1995 / 1995-1996), Reggiana (1996), Rapid București (1997-1998), Inter Milano (1998-1999), Rapid București (1999-2000), Galatasaray (2000-2002), Besiktaș (2002-2004), Șahtior Donețk (2004-2016), Zenit (2016-2017), Turcia (2017-2019), Dinamo Kiev (2020-2023), iar acum va prelua conducerea naționalei României.

Mircea Lucescu a mai antrenat naționala României între 1981 și 1986, având un bilanț de 24 de victorii, 19 remize și 15 înfrângeri.

Recomandari
Show Cookie Preferences