Noul ministru al Educației sugerează că grevele și protestele profesorilor sunt posibile: „Fac eforturi să clarific faptul că țara se află într-o situație dificilă”

Noul ministru al Educației sugerează că grevele și protestele profesorilor sunt posibile: „Fac eforturi să clarific faptul că țara se află într-o situație dificilă”
Daniel David Foto: Inquam Photos - Octav Ganea

Daniel David afirmă că se află într-un dialog constant cu angajații din domeniul educației pentru a le comunica că România traversează o perioadă complexă. În cadrul unei interviuri acordate Agerpres, el a menționat că se poate aștepta la greve sau proteste din partea acestora.

Declarațiile ministrului vin în contextul în care sindicatele din educație au avertizat asupra posibilelor proteste după adoptarea Ordonanței „trenuleț”.

„Mi-ar plăcea să nu fie foarte probabile protestele. Am discuții cu sindicatele, mențin legătura cu profesioniștii din sistem, și încerc să explic că țara se află într-o situație complicată”, a adăugat Daniel David, comentând despre protestele din educație.

Ministrul a afirmat că, „dacă discutăm sincer”, nu au avut loc tăieri semnificative: „Nu am fost martor la evenimente extrem de grave”.

„Există aspecte negative, dar nu sunt foarte grave, deoarece obiectivul a fost să stabilizăm și să demarăm anul 2025 cu resursele pe care le-am avut în 2024. Totuși, oamenii sunt nemulțumiți, iar în educație nemulțumirea este mai accentuată, ceea ce este de înțeles, având în vedere numeroasele angajamente și promisiuni făcute pentru a evita greva în sectorul educațional”, a explicat ministrul Educației.

El a menționat că premierul Marcel Ciolacu a afirmat într-o discuție cu „partenerii de dialog social” că este conștient de promisiunile ce trebuie respectate în domeniul educației și că, atunci când condițiile economice vor permite, acesta va avea prioritate.

Bugetul Educației pentru 2025: „Promisiunea este ca bugetul să fie cu ușor mai mult decât anul precedent”

Daniel David a declarat că a primit asigurări că în 2025 bugetul alocat învățământului va fi superior celui din 2024.

„Încă lucrăm la buget. Promisiunea este ca bugetul să fie cu ușor mai mult decât anul trecut, așa cum am menționat și în timpul audierei mele în Parlament pentru a deveni ministru. Astfel, eu cred că, dacă acest lucru se menține, putem desfășura activitățile obișnuite și putem începe implementarea unor măsuri din programul de guvernare pentru eficientizarea sistemului”, a declarat ministrul Educației.

Daniel David a abordat și tema angajărilor înghețate în sectorul public, care ar fi putut afecta și educația, în special în mediul universitar.

„În primele variante, existau aceste probleme, însă, după discuții în coaliție și recunoscând că Educația este un domeniu prioritar, am reușit să păstrăm memorandumurile pentru diverse posturi esențiale din educație, atât în nivelul preuniversitar, cât și în cel superior. Acesta este motivul pentru care concursurile din universități se desfășoară, chiar și cu provocările întâmpinate, iar posturile pentru Titularizare vor putea fi scoase la concurs în acest an fără restricții legate de ordonanța recentă”, a mai spus ministrul.

În perioada mai-iunie 2023, zeci de mii de profesori au protestat, exprimându-și nemulțumirea cu privire la salariile lor, în ciuda anilor de experiență în sistem. Peste 134.000 de angajați din învățământ, reprezentând 86,93% din totalul membrilor de sindicat, au semnat pentru declanșarea grevei generale.

Recomandari
Show Cookie Preferences