Numărul elevilor liceeni care fumează este alarmant: 4 din 10 au încercat fumatul, medicii explică riscurile
Conform datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, 40% dintre elevii de liceu din România au fumat cel puțin o dată în viața lor. Dintre aceștia, 80% au experimentat și produse din tutun alternative, precum țigările electronice și tutunul încălzit, ceea ce evidențiază preocuparea crescută referitoare la prevalența fumatului în rândul tinerilor.
Specialiștii de la INSP subliniază că majoritatea tinerilor încep să utilizeze produse din tutun înainte de împlinirea vârstei de 25 de ani, ceea ce crește riscurile de dependență.
Statistici din Uniunea Europeană arată că aproape un tânăr din trei fumează, cu o incidennță de 29% în cazul persoanelor cu vârste între 15 și 24 de ani.
Cele mai recente date arată o preocupare majoră pentru prevalența fumatului în rândul tinerilor, având în vedere și expansiunea produselor inovative cu tutun, precum dispozitivele de vaping și tutunul încălzit, conform Institutului Național de Sănătate Publică.
Testarea produselor din tutun din curiozitate poate conduce către dependență
Un studiu realizat de IRES demonstrează că 82% dintre fumătorii din România încep să fumeze înainte de 22 de ani, iar jumătate dintre ei înainte de a atinge vârsta majoratului.
Un Eurobarometru din 2017 a relevat că 29% dintre tinerii fumători din România, cu vârste între 15 și 24 de ani, consumau produse din tutun la acea vreme.
Dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, reiterează că tutunul este clasificată ca un drog.
Pentru tineri, cea mai mare problemă este dependența, care poate apărea odată cu testarea produselor din tutun, chiar și din curiozitate.
În plus, noile alternative la țigările tradiționale – țigările electronice și tutunul încălzit – sunt extrem de atrăgătoare pentru tineri, fiind promovate de industrie ca opțiuni mai puțin nocive.
„Ceea ce este sigur este că, în toate țările, în ultimii cinci ani, procentul adolescenților care consumă țigări electronice și tutun încălzit a crescut semnificativ”, a afirmat recent prof. dr. Florin Mihălțan.
Consumul de tutun tradițional a scăzut în ultimii ani, pe fondul unor legislații anti-fumat mai stricte în întreaga lume, care au introdus spații fără fum, impozitări, educație în școli și servicii de sprijin pentru fumători.
Cu toate acestea, noile produse, cum ar fi țigaretele electronice și tutunul încălzit, au umplut golul lăsat de țigările tradiționale.
„Produsele alternative facilitează reinserția fumătorului în societate, normalizând într-un anumit sens fumatul”, explică prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.
În Statele Unite, vânzările de țigări electronice au depășit deja pe cele de tutun clasic, iar România nu este o excepție, fiind afectată de popularitatea acestor noi dispozitive.
Este necesară prevenția și educația tinerilor
Dr. Florin Mihălțan consideră că pentru a aborda această problemă, legislația trebuie să fie actualizată, având în vedere că rămâne înghețată din 2016.
Prevenția trebuie să vizeze și pericolele ascunse în țigările electronice și tutunul încălzit, produse favorite printre tineri care încep să experimenteze cu tutunul: „Generația actuală dezvoltă noi mentalități și dependențe.”
„Este greu să convingi adolescenții că mesajele sănătoase ascund o capcană. Prin urmare, educația trebuie să fie fundamentul acestor măsuri”, consideră medicul.
Educația și prevenția ar trebui să înceapă din școală, unele țări chiar la grădiniță, pentru a pregăti tinerii să analizeze cu discernământ ofertele de produse alternative disponibile, declară Florin Mihălțan.
„Astfel, acest domeniu necesită multă atenție, iar în Programul național de cancer, prevenția ar trebui să se concentreze nu doar pe tutunul clasic, ci și pe tendințele emergente care devin tot mai populare și îngrijorătoare”, adaugă medicul.
Fumatul rămâne principalul factor de deces prevenibil global
Conform Institutului Național de Sănătate Publică, consumul de tutun este cea mai frecventă cauză prevenibilă de deces în întreaga lume, un mesaj marcat cu ocazia Zilei Naționale fără Tutun, celebrată în a doua jumătate a lunii noiembrie.
„Consumul de tutun este cea mai importantă cauză prevenibilă de deces la nivel mondial. Fumul de tutun conține peste 7.000 de substanțe chimice toxice și poate scurta viața cu aproximativ 10 ani.”, subliniază specialiștii INSP.
Peste 25% din anii de viață productivi pierduți din cauza dizabilității sunt cauzate de afecțiunile asociate consumului de tutun.
Reducerea consumului de tutun se dovedește a fi una dintre cele mai eficiente metode de a salva vieți și de a îmbunătăți sănătatea generală, conform medicilor.
La nivel mondial, aproximativ 8,7 milioane de decese anual sunt atribuite consumului de produse din tutun, majoritatea (7,4 milioane) fiind rezultatul consumului direct, iar restul de 1,3 milioane fiind cauzate de fumatul pasiv. Aproape 80% din aceste decese au loc în țările cu venituri mici și medii.
În Uniunea Europeană, fumatul este principala cauză de deces, responsabil de aproximativ 700.000 de decese anual și reprezintă unul dintre cei mai importanți factori de risc evitali pentru sănătate.
Deși s-au înregistrat progrese în reducerea fumatului în Uniunea Europeană, prevalența rămâne ridicată, cu aproximativ 26% din populație fiind fumători. Este alarmant că 29% dintre tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani continuă să fumeze, subliniază INSP.
Conform datelor din raportul Health at a Glance 2023, în România, prevalența fumatului zilnic printre bărbați este de 30,8%, iar printre femei de 7,7%.
Sursa foto: Dreamstime.com