O cincime dintre persoanele afectate de obezitate în România sunt copii sau adolescenți. Ce înseamnă o „farfurie sănătoasă” pentru cei tineri?
În România, aproximativ 18,9% dintre persoanele afectate de obezitate sunt copii și adolescenți cu vârsta între 0 și 19 ani. Statisticile indicate de Institutul Național de Sănătate Publică arată o creștere alarmantă a obezității, cu 6.731 de tineri afectati. Rata obezității în rândul copiilor a ajuns la 165,4 la 100.000 de locuitori.
Părinții joacă un rol esențial în formarea și sprijinirea unor obiceiuri alimentare sănătoase în rândul copiilor lor, esențiale pentru prevenirea bolilor cronice în viața adultă.
Mese regulate, în sânul familiei
Specialiștii de la INSP recomandă părinților următorii pași pentru a preveni obezitatea la copii:
- stabilirea unui orar regulat pentru mese
- controlul porțiilor de mâncare
- reducerea consumului de alimente procesate
- mâncatul în familie
- prepararea meselor acasă folosind metode de gătit sănătoase
- încurajarea activităților fizice.
Adolescenții au nevoie de nutrienți esențiali pentru o creștere și dezvoltare adecvată, precum și pentru activitățile zilnice precum învățatul și joaca.
Fructele și legumele trebuie să constituie jumătate din farfurie
„Farfuria sănătoasă” a copiilor ar trebui să conțină:
- jumătate de farfurie de fructe și legume
- un sfert de farfurie cu carne, pește, ouă, brânză și leguminoase (gen mazăre, fasole)
- un sfert de farfurie cu cereale integrale, paste și cartofi.
Se impune limitarea consumului de alimente bogate în sare, grăsimi și zahăr, precum și a celor cu conținut scăzut de fibre.
Maximul de 5 grame de sare pe zi
Recomandările pentru o alimentație sănătoasă includ:
- grăsimi saturate sub 10% din aportul caloric și înlocuirea acestora cu grăsimi polinesaturate;
- grăsimile trans trebuiesc reduse la minimum, ideal evitate în alimentele procesate și sub 1% din aportul caloric în cele naturale;
- maximum 5 grame de sare pe zi;
- 30 – 45 grame de fibre zilnic din cereale, fructe și legume;
- 200 grame de fructe pe zi (2 - 3 porții standard);
- 200 grame de legume pe zi (2 - 3 porții standard);
- pește de cel puțin două ori pe săptămână, dintre care o dată pește gras.
O nutriție adecvată este esențială pentru sănătatea și dezvoltarea optimă, ajutând la prevenirea unor boli cronice.
Sub sloganul „Alege inteligent, mănâncă sănătos!”, Institutul Național de Sănătate Publică va desfășura în luna noiembrie 2024 o campanie națională pentru promovarea obiceiurilor alimentare corecte.
Scopul acestei campanii este informarea copiilor și părinților despre beneficiile unui stil de viață sănătos care contribuie la prevenirea obezității în rândul tinerilor, dar și al adulților.
Obezitatea crește riscurile de boli grave, precum cele cardiace, diabetul și cancerul
O alimentație necorespunzătoare și sedentarismul sunt factori majori de risc pentru hipertensiune, hiperglicemie și dislipidemie, care pot conduce la afecțiuni netransmisibile grave, precum bolile cardiovasculare, cancere și diabet, subliniază specialiștii.
Pentru o nutriție adecvată a copiilor, comunitatea are un rol crucial, în special în ceea ce privește accesul la alimente sănătoase.
- puncte de vânzare pentru fructe și legume proaspete de la producători locali
- sprijinirea acestora pentru a-și comercializa produsele în comunitate
- inițiative de sprijin pentru familiile defavorizate cu alimente proaspete.
Implicarea tinerilor în organizarea de activități ce încurajează alimentația sănătoasă și sportul și restricționarea publicității pentru produsele alimentare nesănătoase, în special pentru cei mici, sunt de importanță majoră pentru alegerile lor alimentare.
Ghid pentru un stil de viață și alimentație sănătoasă
Organizația Mondială a Sănătății a avansat în elaborarea unor ghiduri menite să promoveze alimentația sănătoasă, bazate pe cele mai recente dovezi științifice. Aceste ghiduri se referă la acumularea grăsimilor, saturate și trans, și carbohidraților pentru a diminua riscul de obezitate și boli cronice.
Institutul Național de Sănătate Publică din România a actualizat „Ghidul de prevenție pentru medicul de familie”, orientat către profesioniștii din domeniul sănătății, având scopul de a uniformiza intervențiile preventive în ceea ce privește obiceiurile alimentare și activitatea fizică.
Ghidul detaliază corelația dintre alimentație și sănătatea organismului, metodele de evaluare a comportamentului alimentar și recomandările adresate copiilor mai mari de 2 ani, tinerilor și adulților referitor la alimentația sănătoasă. Materialul este disponibil online pentru consultare.
Sursa foto: Dreamstime.com