Observați patru planete pe cerul nopții – Ghid pentru găsirea și momentele ideale de observare

În aceste zile, patru planete pot fi observate seara pe cer, dintre care trei se pot vedea cu ușurință cu ochiul liber, dacă vă îndepărtați de lumina orașului. În acest articol, veți afla ora optimă pentru observarea fiecărei planete și cele mai strălucitoare stele pe cerul de sfârșit de ianuarie.
Venus
Venus poate fi observată în fiecare seară începând cu ora 17, orientându-vă spre sud-vest, în direcția în care soarele a apus. Această planetă apare ca o stea strălucitoare pe cer, aproape de orizont, și este vizibilă până la ora 21.19, când se lasă noaptea. Se află în constelația Aquarius. Din informațiile oferite de Observatorul Astronomic București, Venus va continua să fie vizibilă seara pentru încă aproximativ trei luni.
Jupiter
Jupiter devine vizibil imediat ce se întunecă, având direcția est. Această planetă strălucește intens și poate fi observată aproape toată noaptea. În apropierea acesteia, în constelația Taurus, se află steaua luminoasă Aldebaran. La ora 21, Jupiter este poziționată foarte sus pe cer, în direcția sud.
Marte
Marte apare pe cer înspre est, după ora 17. Aceasta se ridică progresiv pe parcursul nopții și devine tot mai vizibilă, având o nuanță portocalie strălucitoare. La ora 00:30, Marte este observabilă sus pe cer, în direcția sud. În acest moment, ne aflăm într-o perioadă optimă pentru observarea planetei Marte, deoarece este la minimă distanță de Pământ și se află în opoziție cu Soarele, ceea ce o face vizibilă pe tot parcursul nopții. Deasupra sa, observați stelele Castor și Pollux din constelația Gemini. Marte va continua să fie vizibilă foarte bine pentru încă aproximativ două luni.
Saturn
Saturn devine vizibil după ora 17.00 în direcția sud-vest, nu departe de Venus. Deși nu este la fel de strălucitoare, forma acesteia nu pâlpâie, ceea ce o diferențiază de stele. Saturn este vizibilă pe cer până la ora 21:15, iar Venus și Saturn apar foarte aproape una de alta.
Cele mai strălucitoare stele
În timpul iernii, pe orizontul sudic se poate observa Sirius, cea mai luminoasă stea de pe cer, care aparține constelației Canis Major.
În partea dreaptă-sus, observați alte trei stele luminoase, aranjate într-o linie dreaptă, ce fac parte din constelația Orion. Investigând cu atenție, veți descoperi că acestea sunt înconjurate de alte patru stele, formând conturul vânătorului Orion.
Cele mai strălucitoare stele din Orion sunt Betelgeuse și Rigel, poziționate în stânga sus și dreapta jos față de centura sa. Folosind centura lui Orion, puteți descoperi alte stele, iar în stânga jos veți găsi steaua Sirius, iar în dreapta sus, Aldebaran din Taurus.
În stânga lui Sirius, la aceeași înălțime cu stelele din Orion, este o stea strălucitoare, cu încă trei stele mai puțin luminoase situate deasupra. Aceasta este steaua Procyon din constelația Canis Minor.
De la centura lui Orion către Betelgeuse, descoperiți un aranjament care formează un triunghi de iarnă, cu Sirius, Procyon și steaua din colțul stânga-sud al lui Orion. Acesta nu reprezintă o constelație, dar este ușor de recunoscut.
Deasupra, observați constelațiile Perseu și Auriga, cu strălucita stea Capella.
În fiecare seară, Venus și Saturn apun în jurul orei 21:15, în timp ce Jupiter și Marte sunt deja vizibile pe cer la lăsarea nopții și rămân vizibile pentru câteva ore.
Sursa foto: Dreamstime.com