Pacienții din România tratați ca infractori: canabisul medicinal, întârziat în Parlament timp de peste 5 ani

Pacienții din România tratați ca infractori: canabisul medicinal, întârziat în Parlament timp de peste 5 ani
Plantație de cannabis în scopuri medicale a producătorului german Demecan. Foto: Sylvio Dittrich / imago stock&people / Profimedia

Aproape 100 de parlamentari români au fost deschiși să ofere o soluție pentru reducerea suferinței bolnavilor cronici prin legalizarea canabisului medicinal, un tratament discutat pe scară largă în Europa, unde s-au găsit soluții în acest sens. Ce s-a întâmplat mai departe?

Angela, o pacientă de 64 de ani, a fost diagnosticată cu cancer la sân în octombrie 2023. Primele sale dureri au început în ianuarie 2024, crescând în intensitate până în iulie 2024, când ajunsese la niveluri insuportabile, deși recurgea la un medicament opioid foarte puternic. După o internare de o lună în spital, fiul său, George, a găsit soluția: uleiul de canabis medicinal. Din păcate, acest tratament nu este legalizat în România, iar pacienții ca Angela sunt, conform fiului său, tratați „ca niște infractori”.

Semnăturile uitate ale 100 de parlamentari

În urmă cu 5 ani și jumătate, un proiect de lege pentru accesul bolnavilor terminali la calmante pe bază de canabis cu prescripție medicală a fost depus la Parlament. Deși a strâns semnăturile a aproape 100 de parlamentari, proiectul este în continuare blocat. Între timp, multe țări europene au găsit soluții pentru a oferi acces la aceste tratamente.

„Uleiul mi-a ridicat durerile și m-a ajutat să mă întorc în viață”

Pentru Angela, uleiul de canabis a fost o soluție salvatoare care i-a alinat durerile insuportabile ce o țineau la pat. Fiul ei a descoperit un ulei de canabis din Slovenia, conținând THC, care include mai multe profile canabinoide.

Angela încercase anterior ulei de canabis pe bază de CBD, dar fără rezultate notabile. În România, uleiurile de CBD sunt disponibile, în timp ce uleiurile care conțin THC sunt accesibile doar pe piața neagră. Legalizarea acestora face parte din proiectul de lege aflat în Parlament.

„La începutul tratamentului, durerea era extrem de severă, pe o scară de la 1 la 10, fiind între 10-11. După câteva zile de administrare a uleiului, am început să simt o ameliorare semnificativă,” ne povestește Angela.

„Uleiul a eliminat durerile și m-a ajutat să mă ridic din pat, după ce am fost imobilizată timp de două luni. După 10 zile, am reușit să merg din nou,” adaugă ea.

Costuri ridicate pentru tratament

Acum, Angela se simte bine, reușind să își viziteze fiul din Elveția.

Deși doctorii erau sceptici în privința stării ei de sănătate, Angela continuă tratamentul cu ulei de canabis, iar durerile s-au redus semnificativ, de la 10 la 1.

Un gram de ulei de canabis costă aproximativ 55 de euro, iar pentru 2-3 luni de tratament, Angela și fiul ei cheltuiesc aproximativ 3.500 de euro.

Modalități de administrare propuse în proiectul de lege

Conform proiectului legislativ aflat în așteptare în Parlament timp de peste 5 ani, canabisul ar urma să fie administrat în scop medicinal sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau prin inhalare, excluzând fumatul.

Cristina Dumitrache, fostă deputată și inițiatoare a propunerii, susține că, deși s-au organizat dezbateri, susținerea pentru adoptarea proiectului a fost insuficientă.

Aviz negativ din partea Ministerului Sănătății

Un factor care a contribuit la stagnarea proiectului este avizul negativ emis de Ministerul Sănătății la începutul anului 2021, care confunda utilizarea canabisului în scop medicinal cu cea recreativă.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că nu susține inițiativa.

Cristina Dumitrache consideră că acest proiect este crucial, având în vedere beneficiile dovedite ale canabisului pentru aproximativ 60 de afecțiuni.

Inițiativa propune înființarea unei agenții care să reglementeze cultivarea și utilizarea canabisului în scop medical, similar cu cele existente în alte țări europene.

Vocea legalizării canabisului medicinal

Proiectul a fost inițiat de Alexandra Cârstea, o tânără a cărei mamă a murit de cancer în 2019. După pierderea suferită, Alexandra a lansat o petiție care a strâns zeci de mii de semnături, contribuind astfel la avansarea proiectului de lege.

Alexandra a denumit inițiativa „Victoria”, în memoria mamei sale, luptând pentru ca alți pacienți să aibă acces la tratamentele necesare.

Alexandra este dezamăgită de lipsa de acțiune a autorităților și ignorarea dovezilor științifice care demonstrează eficiența canabisului medicinal.

Studii internaționale privind legalizarea canabisului

În Germania, canabisul medicinal este prescris ca orice alt medicament, fiind dezincriminat din martie 2017.

În Spania, canabisul poate fi prescris doar de specialiști și eliberat în farmaciile spitalelor.

Continuarea discuțiilor pe acest subiect va fi prezentată în articole viitoare.

Recomandari
Show Cookie Preferences