Paradoxul politic al României post-Iohannis

Paradoxul politic al României post-Iohannis
Ciolacu și Iohannis. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Moștenirea problematică a mandatului lui Klaus Iohannis se completează odată cu votul din cadrul alegerilor parlamentare. Potrivit profesorului de Drept Constituțional Ioan Stanomir, radicalismul mesianic, care extinde influența fascismului interbelic și stalinismului național, este pe cale să devină dominant în România.

Fragmentarea parlamentară este o realitate tot mai greu de ignorat, iar formarea unei majorități decente pare o misiune complexă.

Deceniul președinției lui Iohannis a fost un incubator social pentru apariția unei noi direcții politice.

Eroarea, aroganța și incompetența au fost terenul favorabil pentru cei care intenționează să folosească votul ca un instrument de distrugere a democrației. Slăbiciunea partidelor tradiționale a creat un spațiu propice pentru demagogie și aberații salvatoare.

Motivul pentru care PSD nu o susține pe Elena Lasconi în turul 2

Rezultatele alegerilor parlamentare reflectă profund impasul politic generat de deceniul lui Iohannis.

PSD, invitat în coaliția de stabilitate de către actualul președinte, rămâne un jucător semnificativ în arenele politice. Eșecul lui Marcel Ciolacu a fost atenuat prin mobilizarea resurselor din teritoriu. Astfel, PSD se află din nou, ca în momentele critice ale anilor '90, în poziția de a influența soarta României. Creșterea semnificativă a scorului AUR arată o consolidare importantă a populismului etnocratic, care câștigă din ce în ce mai mult teren.”},{

Recomandari
Show Cookie Preferences