POT anunţă strângerea a 161 de semnături pentru demararea procedurii de suspendare a lui Klaus Iohannis

POT anunţă strângerea a 161 de semnături pentru demararea procedurii de suspendare a lui Klaus Iohannis
Anamaria Gavrilă, alături de susținători ai lui Călin Georgescu participă la un miting de protest în dreptul sediului Curții Constituționale din București, 10 ianuarie 2025. Inquam Photos / George Călin

Anamaria Gavrilă, lidera Partidului Oamenilor Tineri, a declarat joi că iniţiativa de suspendare a lui Klaus Iohannis a reuşit să adune 161 de semnături, depăşind astfel cele 155 necesare pentru iniţierea procedurii. De miercuri au avansat de la 125 la 161 de semnături, obţinute de la parlamentarii POT, AUR, SOS, dar şi de la Emanuel Ungureanu de la USR.

„Am reuşit să strângem cele 155 de semnături necesare pentru a iniţia suspensia lui Iohannis. Numărul final este de 161”, a declarat Anamaria Gavrilă pe Facebook, subliniind că partidul său a intrat în Parlament în urma alegerilor din decembrie 2024 şi îl susţine pe Călin Georgescu.

Petitionarea a fost semnată de toţi parlamentarii POT, AUR şi 39 de parlamentari de la SOS.

Anamaria Gavrilă a comunicat că semnăturile au fost depuse la Secretariatul General al Senatului.

„Această iniţiativă de la POT a fost pornită cu scopul de a menţine parcursul democratic al României. Klaus Iohannis nu are legitimitate în funcţie, a numit un Guvern fără legitimitate care impune taxe şi măsuri considerate abuzive,” a transmis Gavrilă.

Cu o zi în urmă, POT comunica faptul că strânsese 125 de semnături din cele 155 necesare pentru demararea suspendării lui Klaus Iohannis.

Printre cei care s-au alăturat demersului se află şi un parlamentar de la USR: Emanuel Ungureanu.

POT, AUR şi SOS dispun în total de 162 de parlamentari, cifra necesară pentru a iniţia procedura de suspendare a lui Iohannis, deşi aceasta nu este suficientă pentru a obţine votul favorabil în Parlament.

Pentru a obţine majoritatea necesară suspendării preşedintelui în Parlamentul României, sunt necesare 234 de voturi.

Procedura de suspendare a preşedintelui

Conform articolului 95 din Constituția României, există o procedură specifică pentru suspendarea președintelui:

  • Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi Senat, în şedinţă comună, prin votul majorităţii acestora, dacă s-au comis fapte grave, în contradicţie cu prevederile Constituţiei, după consultarea Curţii Constituţionale.
  • Preşedintele are dreptul de a oferi explicaţii Parlamentului referitoare la faptele ce îi sunt imputate. Propunerea de suspendare poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor, iar aceasta trebuie adusă imediat la cunoştinţa Preşedintelui.
  • Dacă propunerea de suspendare este aprobată, se va organiza un referendum pentru demiterea Preşedintelui în termen de maxim 30 de zile.
Recomandari
Show Cookie Preferences