Președintele Colegiului Medicilor a purtat discuții cu chirurgul din Târgu Jiu despre refuzul de a opera un adolescent de 16 ani care a decedat: „Legislația actuală permitea acest lucru”
Prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din România, a avut vineri o întâlnire cu conducerea și medicii de la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu. Această întâlnire a fost provocată de cazul unui adolescent de 16 ani, care a decedat de peritonită în luna noiembrie, după ce chirurgul de gardă a refuzat să îl opereze, susținând că nu are specializarea necesară în chirurgie pediatrică.
„În cazurile de urgență, medicul are obligația de a interveni. Legislația actuală îi permitea să efectueze intervenția (chirurgului de la Târgu Jiu – n.red.), dacă pacientul prezenta o situație critică atunci când l-a examinat”, a declarat președintele Colegiului Medicilor, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate după întâlnire.
Cătălina Poiană a menționat că a purtat discuții cu medicul implicat: „Acesta a afirmat că are o experiență de 27 de ani ca chirurg. Nu este la prima situație de urgență cu care se confruntă și a avut multe ocazii în care a intervenit. A decis să transfere pacientul, deoarece a evaluat că gravitatea cazului depășește competențele sale locale. Spitalul din Craiova se află la o oră distanță.”
Colegiul Medicilor Gorj a intervenit
Colegiul Medicilor Gorj a început o investigație în acest caz, iar Comisia de jurisdicție a întocmit un referat înaintat Comisiei de disciplină, care este singura autoritate responsabilă în astfel de situații, conform declarațiilor reprezentanților colegiului teritorial.
„Ancheta este în curs de desfășurare. Dosarul se află la Comisia de disciplină a colegiului teritorial. Regulamentul prevede o durată maximă de 6 luni de la momentul inițierii anchetei disciplinare”, a afirmat Cătălina Poiană.
„A fost o discuție lungă, intensă, în care s-au abordat multe aspecte și s-au identificat probleme, unele legate de infrastructură, altele de comunicarea din cadrul echipei medicale”, a continuat președintele Colegiului Medicilor, după întâlnirea de la Târgu Jiu.
„În astfel de evenimente (referindu-se la cazul adolescentului de 16 ani – n.red.), comunicarea devine absolut esențială, chiar dacă medicii pot fi uneori reticenți în interacțiunea cu media”, a adăugat Cătălina Poiană.
Președintele Colegiului Medicilor subliniază că „este crucial să prevenim repetarea unor situații asemănătoare. De fiecare dată când se întâmplă astfel de evenimente, reacțiile sunt intense, însă ulterior apar perioade de liniște care nu sunt benefice. Trebuie să identificăm toate măsurile necesare, să învățăm din greșeli și neajunsuri, pentru a evita repetarea unor situații de criză.”
„Decesul oricărei persoane, inclusiv al acestui pacient, reprezintă o tragedie. Moartea acestui adolescent este o pierdere profundă. Este fundamental să avem o discuție deschisă, un dialog constructiv pentru a descoperi problemele existente”, a mai afirmat Cătălina Poiană.
Decesul unui băiat de 16 ani a fost provocat de refuzul de a fi operat
Un băiat de 16 ani a murit în luna noiembrie, la câteva ore după ce a ajuns la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu, în timp ce aștepta ambulanța. Diagnosticat cu peritonită, adolescentul avea nevoie urgentă de intervenție chirurgicală, însă medicul chirurg de gardă a refuzat să intervină, motivând lipsa unei specializări pediatrice.
Adolescentul a fost însoțit la spital de asistenta maternală care l-a crescut din copilărie. Acesta se simțea rău și prezenta abdomenul întărit.
Medicii de la Unitatea de Primiri Urgențe din Târgu Jiu au efectuat mai multe investigații, inclusiv o tomografie, confirmând diagnosticul de peritonită și necesitatea unei intervenții chirurgicale.
Chirurgul pediatru era în concediu medical, iar medicul de gardă a decis să nu efectueze operația, optând în schimb pentru transferul pacientului cu ambulanța la spitalul din Craiova, conform informațiilor de la TVR.
Ambulanța spitalului nu avea medic, așa că a fost solicitată o autospecială complet echipată din Craiova.
După aproape 6 ore de așteptare la spital, băiatul a decedat pe patul Unității de Primiri Urgențe, înainte de a fi transferat.
Un val de anchete în urma incidentului din Târgu Jiu
Incidentul a generat o serie de anchete. După decesul adolescentului de 16 ani, Colegiul Medicilor Gorj a demarat o investigație, iar poliția a inițiat un dosar penal pentru ucidere din culpă.
Direcția de Sănătate Publică Gorj a realizat o anchetă și a decis să sancționeze chirurgul cu o amendă de 3.000 de lei pentru refuzul de a opera adolescentul. Medicul a anunțat că va contesta decizia. De asemenea, și doctorița care a avut grijă de el la Unitatea de Primiri Urgență a fost sancționată în același mod.