Primele demersuri pentru protejarea Pajiștei Petricani ca arie naturală
Consiliul Local Sector 2 a solicitat Consiliului General al Municipiului București să declare pajiștea Petricani ca arie naturală protejată de interes local printr-un proiect de hotărâre adoptat miercuri, marcând astfel primul pas pentru obținerea acestui statut.
Pajiștea Petricani este situată pe Șoseaua Petricani, cu acces din drumul ce duce spre Romsilva, lângă lacul Tei. Deși zona se confruntă cu o mare presiune imobiliară, cele 5,66 hectare de spațiu verde se află în domeniul public și sunt administrate de Primăria Sectorului 2, fiind astfel ferite de retrocedări.
Area a fost identificată în 2021 de către Asociația Parcul Natural Văcărești, care a amenajat anul trecut un traseu pentru vizitatori ce include panouri informative despre flora și fauna din parc, precum și un punct de observație cu vedere spectaculoasă asupra zonei și a lacului.
În ultimul an, zona a beneficiat de îngrijire din partea Asociației Parcul Natural Văcărești, în colaborare cu ADP Sector 2 și Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea.
De-a lungul timpului, Asociația Parcul Natural Văcărești a susținut statutul de protecție pentru zona respectivă și a realizat studiul necesar pentru obținerea acestuia.
Acest studiu a evidențiat prezența a 12 specii de mamifere, printre care vidra, jderul de piatră, dihorul și vulpea, precum și 90 de specii de păsări, 12 specii de pești, 3 specii de amfibieni, 7 specii de reptile și 101 specii de insecte, inclusiv peste 88 de specii de plante, dintre care 49 sunt protejate prin lege.
„Asociația Parcul Natural Văcărești salută decizia consilierilor locali. Aceasta va permite dezvoltarea unor măsuri de management care vor menține echilibrul ecologic, integrând obiectivele de conservare cu cele de educație și recreere. Noua protecție va sprijini și realizarea de proiecte locale în domeniile biodiversității, schimbărilor climatice, educației și sănătății”, a transmis organizația într-un comunicat.
Locuitorii din Sectorul 2, în special din cartierele Fabrica de Glucoză, Tei-Toboc, Doamna Ghica și Andronache, vor beneficia de un nou parc și una dintre cele mai diversificate zone naturale din București.
„Pajiștea Petricani, această oază de biodiversitate alături de Lacul Plumbuita, devine a doua arie naturală protejată din București, ca urmare a inițiativei APNV. Aceasta este o realizare importantă nu doar pentru Sectorul 2 și Râul Colentina, ci și pentru întreaga capitală. Recunoașterea biodiversității ca parte integrantă a practicilor administrative demonstrează că autoritățile conștientizează importanța naturii pentru un oraș civilizat, sănătos și sigur”, a declarat Dan Bărbulescu, directorul APNV.
Asociația are în proiect protejarea altor patru zone din București: Valea Saulei, Pădurea Băneasa, Stufărișurile din Dobroești și Lunca Dâmboviței, care vor fi cercetate și promovate ca posibile arii naturale de interes local.
Citește mai departe:
- Cum arată Dâmbovița când nu este „încorsetată” în beton? Zona ar putea deveni al doilea parc natural al Bucureștiului
- Paradisul neștiut din cartierul corporatiștilor
- Locurile de vizitat pentru iubitorii naturii.
- Bucureștiul se poate îmbogăți cu încă un parc natural, în afară de Delta Văcărești. Unde se află Valea Saulei, cu 10 hectare de sălbăticie.
- Locul din București unde vacile pasc liber, un stufăriș ce evocă Deltă.