Problema lui Anastasiu la restructurarea companiilor de stat, explicată de un analist expert

Problema lui Anastasiu la restructurarea companiilor de stat, explicată de un analist expert
Dragoș Anastasiu Foto: Inquam Photos / George Călin

Sorin Ioniță, auto-intitulat „paleo-liberal” în cadrul Expert Forum (EFOR), afirmă că dificultatea vicepremierului Dragoș Anastasiu nu rezidă în faptul că a scos la lumină neregularități și le-a expus guvernului Bolojan, ci mai degrabă în faptul că a existat material cu care să facă acest lucru.

„Chestiunea legată de Dragoș Anastasiu nu este că a dezvăluit problemele ascunse din structura guvernamentală și le-a expus guvernului Bolojan. Având în vedere că a demarat un conflict cu rețelele mafiote bine înrădăcinate în administrație și companiile de stat, reacția acestora era inevitabilă. Problema reală este că Anastasiu a avut muniția necesară pentru aceste dezvăluiri. Bolojan și Nicușor Dan ar fi trebuit să ia în calcul acest aspect și să nu numească într-o astfel de funcție o persoană cu vulnerabilitățile lui Anastasiu”, a declarat Sorin Ioniță duminică pe contul său de Facebook.

„Plecarea lui nu este o pierdere semnificativă”

Analistul este de părere că Dragoș Anastasiu nu ar reprezenta o pierdere majoră dacă ar părăsi Guvernul.

„Din alt punct de vedere, plecarea sa din Guvern nu este o pierdere considerabilă: pentru a realiza o reformă statală eficientă, nu te poți baza pe cineva cunoscut pentru relațiile cu influenți afaceriști. Reforma autentică solicită maximă transparență, sprijin internațional și o analiză fundamentată,” a continuat Sorin Ioniță.

El subliniază că „acest tip de abordare nu s-a observat până acum”.

„Unde se află strategia detaliată inițiată de vicepremier, document care să inventarieze companiile de stat, să clarifice domeniile lor de activitate și importanța lor strategică? Cum se conectează aceasta cu normele europene privind serviciile de interes general? A analiza toate „companiile publice” într-un mod nediferențiat, fără a discerne între sectoarele monopolizate sau competitive, este absurd,” a explicat Sorin Ioniță.

Sorin Ioniță consideră că „diminuarea membrilor și salariilor Consiliului de Administrație este un gest populist care nu abordează disfuncționalitatea reală a companiilor de stat”.

„Există numeroase studii și rapoarte care indică clar diferențele de funcționare între diverse companii publice precum Tarom și Romsilva sau Eximbank și CFR. În loc să aibă o abordare generală, reformele și analizarea trebuie realizate individual pentru fiecare sector, echilibrând nevoile comerciale cu cele de serviciu public. Însă, inventarierea companiilor publice, atât la nivel central cât și local, este o provocare neexecutată până acum. Pare că vicepremierul nu conștientizează aceste aspecte și este puțin probabil să își asume o documentare adecvată în viitorul apropiat,” a mai susținut Sorin Ioniță.

El sugerează că Dragoș Anastasiu ar fi fost victima unor manipulări orchestrate de diverse persoane influente.

„Nu am identificat în acea echipă de reflecție indivizi care să fi contribuit substanțial în domeniul politicilor publice sau să fi făcut referiri relevante la practicile occidentale. De asemenea, consider că Dragoș Anastasiu a fost prins în această criză creată de membrii PSD, servicii și Justiție printr-o manipulare strategică și ușor vizibilă,” a concluzionat Sorin Ioniță de la Expert Forum.

Vicepremierul Dragoș Anastasiu va organiza o conferință de presă în urma dezvăluirilor că între 2009-2017, firma sa ar fi oferit mită unei inspectoare ANAF pentru a evita sancțiuni în cazul controalelor. Evenimentul este programat să aibă loc la ora 17 la Palatul Victoria, conform unui anunț guvernamental.

Recomandari
Show Cookie Preferences