Un antreprenor împărtășește provocările întâmpinate din partea ANAF, în contextul cazului Anastasiu

„Am observat de-a lungul timpului cum s-a transformat raportul dintre stat și antreprenor în ultimele două decenii”, afirmă Dan Boabeș, antreprenor și director general la Meridian Taxi.
Fără a-l menționa expres pe vicepremierul Dragoș Anastasiu, care a dezvăluit că, pentru o perioadă de opt ani, firma sa a fost implicată în practici de mituire cu ANAF, antreprenorul a postat pe Facebook, vineri seara, relatând despre experiențele sale cu această instituție pe parcursul celor peste 20 de ani de carieră.
Înainte să intervină Dan Boabeș, Dragoș Anastasiu a reacționat la informațiile apărute public, recunoscând că acum 15-17 ani „anumite persoane din administrația românească exercitau presiuni și șantaj asupra companiilor”.
Dan Boabeș povestește că, în aprilie 2012, s-a confruntat cu un control ANAF. „După doar trei ore, echipa ANAF a constatat că firma de SMS-uri își desfășura toate tranzacțiile prin bancă și colabora cu parteneri de încredere precum operatori mobili și bănci, fără să existe vreo suspiciune de nereguli”. Ulterior, a fost penalizat deoarece „nu aveam aplicat sigiliul pe Registrul Unic de Control”.
În aceeași zi, antreprenorul s-a confruntat cu un nou control din partea unei alte echipe ANAF, fiind obligat să prezinte din nou documentația, inclusiv Registrul Unic de Control, de această dată cu ștampilă. „Am interogat echipa: «Nu vi se pare o mare coincidență să fie două echipe în aceeași zi?»”, relatează antreprenorul precizând că răspunsul a fost: „Ieri v-am văzut la știri și am notat numele firmei; am decis să vă facem o vizită.”
„După această întâmplare am stat o perioadă departe de atenția publică; nu din cauza vreunui secret, ci pentru că stresul controlului este greu de înțeles pentru cineva care nu l-a trăit pe propria piele”, scrie Boabeș.
El continuă, comentând: „Să critici un antreprenor pentru deciziile luate atunci este echivalent cu a cere cuiva din perioada comunistă să fi denunțat întreruperile de curent electric. Circumstanțele și gândirea evoluează. Chiar și valorile. Totul, începând cu mediul în care acționăm, suferă schimbări”.
Antreprenorul mai observă că în ultimii 8-10 ani legătura cu autoritățile s-a îmbunătățit vizibil, atât în ceea ce privește comunicarea, cât și calitatea interacțiunilor.
De la apariția scandalului în care este implicat vicepremierul Dragoș Anastasiu, dezvăluit de o anchetă DNA ca fiind implicat în mituirea unui inspector ANAF între 2009-2017, un val de reacții și-a făcut simțită prezența în societate.
Există opinii care cer demisia acestuia, în timp ce altele aduc în discuție stilul agresiv al ANAF față de afaceriști în ultimele decenii și acordă credit lui Anastasiu pentru curajul de a expune situația.
Astăzi, pe 27 iulie, Dragoș Anastasiu va apărea pentru prima dată în fața presei după scandal și va susține o conferință de presă la ora 17:00 la sediul Guvernului.