Raport PwC Autofacts: Vânzările de vehicule noi vor înregistra o ușoară creștere în România anul acesta, în vreme ce producția va avansa cu 8,5%

Conform raportului PwC Autofacts care analizează cinci piețe din Europa Centrală, vânzările de automobile din România vor crește ușor în 2024 cu 1,7% pentru autoturisme și cu 0,6% pentru vehicule comerciale ușoare.
Daniel Anghel, Partener și Liderul industriei auto PwC România, a afirmat că, după o primă parte a anului cu performanțe slabe, inclusiv din cauza reducerii stimulentelor pentru autovehiculele verzi, s-a anticipat o ușoară creștere a vânzărilor pe întreg anul. Semnalele de recuperare au fost vizibile în aprilie, când vânzările au crescut cu peste 34%, coincizând cu finalul primei sesiuni a programului Rabla Plus. Producția de vehicule, în special pentru autovehiculele comerciale ușoare, se află pe o traiectorie ascendentă.
În ciuda unui declin de 10,2% al vânzărilor de autoturisme în primul trimestru al anului 2024 comparativ cu perioada similară din 2023, se observă că al doilea trimestru consecutiv a depășit pragul de 30.000 de unități vândute, conform datelor din raport. Dacia rămâne lider în ceea ce privește vânzările, iar Tesla și-a dublat performanța și a urcat 11 locuri în clasamentul vânzărilor.
De asemenea, producția auto din România a avut o evoluție pozitivă, crescând cu 7% în primul trimestru, marcând astfel a doua creștere consecutivă. Producția totală pentru 2024 este estimată să crească cu 8,5%, susținută de segmentul vehiculelor comerciale ușoare, în timp ce pentru autoturisme, se prognozează o scădere de 7,1%.
Pe cele cinci piețe incluse în raport, vânzările totale sunt estimată să crească cu 4,6% în 2024, toate având un trend pozitiv, dintre care Ungaria va avea cea mai mare creștere preconizată de 8,7% față de 2023.
Totuși, producția de vehicule ușoare în aceste piețe va înregistra o scădere de 0,8% în 2024 comparativ cu 2023, din cauza unei reduceri de 4% a segmentului autoturismelor, în ciuda unei previziuni de creștere de 35% a pieței vehiculelor comerciale ușoare. Cehia și Slovacia, cele mai mari piețe de producție din cele analizate, vor avea o scădere de 1,6% și, respectiv, 3,5% în producție.
Producția de vehicule electrice în Europa Centrală continuă să înainteze, cu o estimare de creștere de 15,6% în 2024 comparativ cu 2023, iar până în 2030 se estimează o expansiune semnificativă de 208,4%. În 2024, se preconizează că vehiculele electrice cu baterie (BEV) vor avea cea mai slabă performanță (-2,3%), dar vehiculele hibride plug-in (PHEV) și cele hibride complete (FHEV) se preconizează că vor compensa această pierdere, având creșteri de 24% și, respectiv, 27,9%. La nivel național, vehiculele BEV vor rămâne cele mai populare în patru din cele cinci piețe din 2027, cu excepția României, unde se va concentra producția pe vehiculele FHEV.
*Piețele analizate includ România, Polonia, Cehia, Ungaria și Slovacia.
Despre PwC: Misiunea PwC este de a construi încredere în societate și a contribui la rezolvarea problemelor importante. Rețeaua PwC ajută indivizii și organizațiile să adauge valoare. Activăm în 151 de țări cu peste 364.000 de profesioniști dedicati la servicii de calitate în audit, consultanță fiscală și de afaceri.
Pentru mai multe informații despre activitatea noastră, vizitați www.pwc.ro.
PwC se referă la rețeaua de firme PwC și/sau la firmele membre, fiecare acționând ca entitate juridică.
© 2024 PwC. Toate drepturile rezervate.