Regizorul Corneliu Porumboiu își va lansa primul film după o pauză de 6 ani, o „aventură” diferită față de lucrările anterioare

Corneliu Porumboiu, cunoscut regizor român, se pregătește să realizeze primul său lungmetraj după o interacțiune de 6 ani, conform declarațiilor sale pentru publicația Variety, în cadrul festivalului de film Visions du Réel din Nyon, Elveția, unde are loc o retrospectivă a operelor sale.
Noul său proiect va fi filmat în Franța și va fi realizat în limba franceză. Regizorul locuiește în prezent în Franța și a menționat că se află în proces de selecție a actorilor pentru film, cu intenția de a începe producția în luna septembrie, în ciuda faptului că finanțarea nu este complet asigurată.
De asemenea, Porumboiu a descoperit mai multe locații potențiale de filmare în apropierea reședinței sale din Biarritz, situată în sud-vestul Franței.
Compania principală de producție a filmului va fi Lumen, un studio francez fondat recent de Juliette Schrameck, fost director general al MK2 Films. Aceasta din urmă, care s-a ocupat de distribuția internațională a filmului său anterior, La Gomera, din 2019, va participa în calitate de producător minoritar. La Gomera a obținut un succes remarcabil la Gala Premiilor Gopo din 2019, câștigând nu mai puțin de 9 distincții, inclusiv cea pentru cel mai bun lungmetraj și cea pentru cea mai bună regie, acordată lui Porumboiu.
Printre co-producători se numără compania românească Mobra Films, deținută de Cristian Mungiu, și compania germană Komplizen Film, care a colaborat și la producția La Gomera.
Declarațiile lui Corneliu Porumboiu privind următorul său film
Porumboiu nu a dezvăluit titlul filmului, însă a caracterizat proiectul său ca fiind o ‘aventură’, adăugând că acesta va fi ‘destul de diferit de ceea ce am produs anterior’, fără a oferi detalii suplimentare despre intrigă, conform celor menționate de revista Variety.
Filmul noir La Gomera, care a fost prezentat în 2019 în competiția Festivalului de Film de la Cannes, a fost realizat în mare parte pe insula La Gomera din arhipelagul Canary, folosind un amestec de română, engleză și o limbă veche bazată pe sunete fluierate.
Lucrările sale anterioare au fost toate realizate în România și în limba română, începând cu filmul A fost sau n-a fost?, care a câștigat Caméra d’Or la Cannes în 2006, continuând cu Polițist, adjectiv, premiat de juriul secțiunii Un Certain Regard la Cannes în 2009, și cu Când se lasă seara peste București sau Metabolism, premiera având loc la Festivalul de Film de la Locarno în 2013, precum și Comoara, care a fost prezentată în secțiunea Un Certain Regard la Cannes în 2015, obținând Premiul pentru Talent din acea secțiune.