Rivalul francez al SpaceX a experimentat pierderi de semnal din cauza unei erori de programare legate de anul bisect
Eutelsat, operatorul francez de sateliți și competitor european al SpaceX, a întâmpinat o problemă tehnică care a dus la suspendarea serviciilor la începutul acestui an, din cauza unei erori în procesarea anului bisect 2024, conform publicației Gizmodo.
Constelația de sateliți OneWeb, creată ca alternativă la Starlink-ul SpaceX, a reușit să restabilească serviciile de internet după o întrerupere care a început pe 31 decembrie 2024 și a durat 48 de ore.
Compania a comunicat că principalul motiv al problemei a fost o defecțiune software în segmentul terestru, remediată rapid. Aceasta a asigurat utilizatorii că constelația funcționează acum în parametrii normali.
Joanna Darlington, directorul de comunicare și relații cu investitorii la Eutelsat, a declarat că anul bisect din 2024 a fost cel mai probabil motiv al defecțiunii software, având un impact semnificativ asupra funcționării serviciilor de internet.
Eutelsat gestionează o flotă de peste 630 de sateliți în orbita joasă a Pământului și a construit constelația OneWeb începând din 2020, cu scopul de a oferi conectivitate la internet de mare viteză la nivel global.
Eutelsat a apelat la SpaceX pentru lansarea sateliților
Conform publicației Gizmodo, Eutelsat a avut un parcurs complex, inițial relying pe rachetele Soyuz din Rusia pentru lansarea sateliților săi, însă relațiile cu Roscosmos s-au deteriorat brusc după începutul conflictului din Ucraina în februarie 2022.
Ca răspuns la sancțiunile impuse Rusiei, Roscosmos a cerut OneWeb să accepte anumite condiții pentru lansarea sateliților, iar compania a refuzat. De aceea, Rusia a reținut 36 de sateliți ai companiei în depozitele de la Cosmodromul Baikonur din Kazahstan, forțând Eutelsat să se bazeze pe SpaceX și pe Organizația Indiană de Cercetare Spațială pentru lansări.
O altă provocare pentru Eutelsat a fost extinderea rețelei de internet de bandă largă la nivel global, întâmpinând întârzieri în obținerea aprobărilor de infrastructură în țări cheie precum India, Thailanda și Turcia. Astfel, serviciile OneWeb sunt disponibile momentan doar în America și în unele părți din Europa și Asia. Compania își propune să rezolve aceste probleme și să extindă serviciile până în primăvară, conform celor relatate de SpaceNews.
Spre deosebire de Starlink, OneWeb se concentrează mai ales pe furnizorii de servicii de internet (ISP) și clienții din segmentul business, devenind recunoscută pentru fabricarea primului satelit „flexibil” din lume.