Românii vor putea utiliza identitatea digitală ROeID pentru accesarea sistemelor IT din Uniunea Europeană
Cetățenii români care au obținut identitatea digitală prin aplicația ROeID vor putea să se autentifice și în alte platforme informatice din statele membre UE, conform unui audit european care a demonstrat că sistemul prezintă un nivel de încredere substanțial, similar cu cel al cardului de identitate actual în România, a informat joi Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR).
Comisia Europeană a validat ROeID ca sistem de identificare electronică al României, iar notificarea a fost publicată în jurnalul oficial al Uniunii Europene, conform ADR.
- „ROeID integrează soluții avansate de securitate cibernetică, facilitând interacțiunea rapidă cu autoritățile printr-un singur set de date de autentificare. Cetățenii pot accesa toate serviciile digitale disponibilie atât în țară cât și în străinătate, având posibilitatea de a plăti taxe și impozite, de a solicita diverse documente și de a beneficia de o gamă largă de servicii.”, a declarat Dragoș-Cristian Vlad, conducătorul Autorității pentru Digitalizarea României.
Sistemul ROeID a trecut printr-un proces de testare și auditare realizat de Rețeaua de Cooperare a Uniunii Europene, conform metodologiei reglementate de Regulamentul 910 / 2014 (regulament eIDAS).
Ca rezultat al acestui audit, ROeID a fost confirmat de către statele membre ca având un nivel de credibilitate substanțial, similar cu cel al cărții de identitate actuale din România.
- „Acordarea acestui nivel de încredere sistemului ROeID va permite utilizarea identității digitale naționale transfrontalier prin intermediul sistemelor informatice ale statelor membre UE, prin nodurile eIDAS. De asemenea, cetățenii români pot fi siguri că beneficiază de un serviciu de încredere pentru identificarea și autentificarea în cadrul platformelor naționale care oferă servicii de e-guvernare și sunt integrate în ROeID”, se menționează în comunicatul ADR.
Cum îți poți crea identitate digitală prin ROeID
Pentru a obține identitatea digitală, ai nevoie de un smartphone Android sau iPhone pe care să instalezi aplicația ROeID, precum și de cartea ta de identitate.
Autoritățile precizează că procesul de creare a contului ROeID implică 5 pași:
- 1. Lansezi aplicația și introduci datele tale personale prin fotografierea buletinului
- 2. Realizezi un selfie folosind aplicația
- 3. Filmezi un clip mișcând capul
- 4. Filmezi cartea de identitate
- 5. Înregistrezi un clip audio-video citind textul afisat de aplicație
După validarea solicitării, vei primi un e-mail de confirmare la adresa ta (numele de utilizator) și o notificare în aplicația ROeID, de unde îți poți seta o parolă.
Utilizând acest set unic de informații, ar trebui să te poți înregistra în orice sistem IT al statului care se va conecta cu ROeID, unde opțiunea de autentificare va fi marcată printr-un buton specific – „Autentificare cu ROeID”.
ROeID poate fi utilizat în platformele gestionate de instituțiile publice, similar modului în care folosești conturile Facebook sau Google pentru autentificarea în aplicații private. ROeID este conectată cu Ghișeul.ro, PCUe, ANRE și diverse platforme ale primăriilor.
Recent, aplicația ROeID a fost testată la 6 luni de la lansarea acesteia în versiune beta, relevând că procesul de creare a unui cont a fost mai îndelungat, iar accesul la sistemele IT s-a complicat.
Citește: Statul își mută cozile de la ghișeu în online. Aplicația care ar trebui să-ți facă accesul la instituții mai rapid, de fapt, te poate pune la rând.