Schimbare drastică a tacticii rusești pentru a ocoli apărarea antiaeriană din Ucraina

Forțele armate ruse și-au adaptat recent strategia de utilizare a dronelor de atac pentru a depăși sistemele de apărare antiaeriană ucrainene, conform declarațiilor lui Yurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, oferite într-un interviu pentru RBC Ucraina.
Rusia a crescut producția de drone, lansând atacuri mai intense asupra orașelor și infrastructurii din Ucraina. Atacul din noaptea de 26 mai a fost cel mai amplu de până acum în conflict, implicând 355 de drone de tip Shahed (drone kamikaze) și UAV-uri folosite ca „momeli”, conform informațiilor publicate de The Kyiv Independent.
Noua strategie adoptată de Rusia presupune lansarea dronelor de atac de la altitudini mari, ce depășesc 2 kilometri (aproximativ 1,4 mile), și modificarea constantă a rutelor acestora. Apoi, dronele se îndreaptă direct către ținte, a explicat Ihnat.
„De la această înălțime, dronele devin mai vizibile pentru radarele noastre, însă rămân în afara razei de acțiune a armelor cu calibru mic, mitralierelor grele și echipelor mobile de apărare”, a precizat purtătorul de cuvânt.
Rușii au desfășurat raiduri simultane asupra aceleași zone, folosind chiar și drone de simulare denumite Parodiya pentru a intensifica presiunea asupra sistemelor de apărare antiaeriană ucrainene, conform lui Ihnat.
Ihnat a indicat că aproximativ 60% din dronelor utilizate în atacurile recente erau dronede atac, în timp ce restul de 40% erau drone „momeli” Parodiya.
Forțele ruse au utilizat constant drone Shahed, fabricate în Iran, și versiuni interne, Geran, pentru a suprasolicita apărarea antiaeriană a Ucrainei în cadrul unor atacuri masive, folosind „roiuri” de UAV-uri care au permis rachetelor balistice și de croazieră să treacă de sistemele defensive ucrainene.
The Economist a raportat că Rusiei îi folosesc „boți” din aplicația de mesagerie Telegram pentru a controla dronele de atac, obținând astfel date de navigare și imagini în timp real pentru operatorii umani. Acest algoritm de control a fost descoperit într-un document ascuns găsit într-o dronă rusă, posibil lăsată de un „inginer rusesc solidar” cu eforturile de apărare ucrainene.
Sistemul de apărare aeriană din Ucraina devine din ce în ce mai vulnerabil, în urma epuizării proviziilor de apărare antiaeriană din partea țărilor occidentale. O sursă anonimă a comunicat publicației franceze Le Monde că Ucraina nu mai are suficiente rachete pentru cele două baterii de apărare aeriană SAMP/T, iar sistemele antiaeriene cu rază scurtă de acțiune Crotale nu au mai fost reîntregite cu muniție de un an și jumătate.
Nu este clar câte rachete Patriot, produse de SUA, esențiale pentru interceptarea rachetelor balistice rusești, sunt încă disponibile în stocurile ucrainene, deoarece administrația Trump nu a aprobat niciun nou pachet de asistență militară.