Simulare BAC 2025: Subiectele pentru elevii de clasa a XII-a la Istorie

Simulare BAC 2025: Subiectele pentru elevii de clasa a XII-a la Istorie
Elevi de la colegiul național Gheorghe Lazăr susţin prima probă la Limba şi literatura română - oral, în București, 17 iunie 2024. Inquam Photos / George Călin

Marți, elevii din clasele terminale de liceu au participat la proba scrisă obligatorie pentru profil, în cadrul simulării examenului de Bacalaureat 2025. Cei de la profilul real au susținut simularea la Matematică, în timp ce elevii de la profilul uman au avut scrisă la Istorie. Conform Edupedu.ro, la Istorie, elevii au redactat un eseu despre evoluția Țării Românești, Moldovei și Transilvaniei în secolele XIV-XVIII.

Proba de Istorie la simularea Bacalaureatului a început la ora 9:00, oferind elevilor de clasa a XII-a trei ore pentru a rezolva subiectele. Subiectele și baremele aferente sunt publicate în fiecare zi de examen la ora 15:00 pe pagina dedicată web. Evaluarea lucrărilor se desfășoară digitalizat prin platforma Ministerului Educației și Cercetării.

Detaliile subiectelor la Istorie la Simularea Bac 2025

Subiectul I a inclus cerințe bazate pe două texte de referință: S. Fischer-Galați, 'România în secolul al XX-lea' și un fragment din I. Scurtu și G. Buzatu, 'Istoria românilor în secolul XX'.

Referitor la subiectul al III-lea, candidații au trebuit să dezvolte un eseu de aproximativ două pagini despre evoluția Țării Românești, a Moldovei și a Transilvaniei între secolele XIV și XVIII, având în vedere următoarele cerințe:

  • „specificarea unui fapt istoric din primele șase decenii ale secolului XIV, legat de spațiul românesc din Sudul Carpaților, și menționarea a două aspecte referitoare la acest fapt;
  • presentarea unui fapt istoric din secolul XIV în spațiul românesc din Estul Carpaților;
  • menționarea a două aspecte referitoare la organizarea instituțională a Transilvaniei în secolele XVI și XVII;
  • exprimarea unui punct de vedere cu privire la structura instituțională din Moldova sau din Țara Românească în prima jumătate a secolului XVIII, susținut de un argument istoric.”

Simularea examenului de Bacalaureat va continua miercuri, 26 martie, cu proba scrisă la alegere a profilului sau specializării, iar elevii din minoritățile naționale vor susține pe 27 martie proba scrisă de limba și literatura maternă.

Rezultatele simulării vor fi comunicate pe 8 martie. Acestea vor fi analizate în fiecare unitate de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri în clasă, întâlniri cu părinții și în cadrul consiliului profesoral.

Ministerul Educației și Cercetării subliniază că scopul organizării simulărilor la nivel național este de a pregăti elevii pentru rigorile unui examen real și de a optimiza rezultatele pe care le obțin la finalul liceului.

Calendarul probelor scrise la Bacalaureat 2025

Probele scrise la Bacalaureat 2025 vor debuta pe 10 iunie, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 30 iunie.

  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
  • 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
  • 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
  • 20 iunie 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 30 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale.
Recomandari
Show Cookie Preferences