Simularea examenului de BAC 2025: Subiectele pentru Limba și literatura română

Începând cu luni, elevii de clasa a XII-a și a XIII-a au început simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat, având ca primă probă Limba și literatura română. Textul de suport a fost un fragment din volumul „Evocări” de Ștefan Augustin Doinaș, dedicat lui Liviu Rusu. Liceenii au fost nevoiți să comenteze o poezie la prima vedere pentru partea a doua a examenului și să analizeze particularitățile unui roman psihologic în eseul lor.
- Subiectele au fost adresate elevilor de la filierele teoretică, tehnologică și vocațională, cu excepția profilului pedagogic.
Pentru Subiectul I A, cerințele au fost similare cu cele din anii anteriori. Elevii au explicat sensul unor cuvinte și expresii din text, au identificat localitatea Universității „Regele Ferdinand” în perioada războiului, precum și alte două cerințe de câte 6 puncte fiecare.
La punctul 5 din Subiectul I, elevii au redactat un text de 30–50 de cuvinte despre influența muzicii simfonice asupra autorului.
În cadrul Subiectului I B, liceenii au redactat o compunere argumentativă de 150–300 de cuvinte despre tema „contribuția profesorilor la îmbogățirea experienței culturale a tinerilor”, corelând atât la textul studiat, cât și la propria experiență sau context cultural.
Analiza poeziei la prima vedere
Pentru Subiectul al II-lea, elevii au avut de comentat o poezie de Adrian Maniu, intitulată „Iarna”. Comentariul a trebuit să aibă un minim de 50 de cuvinte și să sublinieze „relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice folosite”.
Eseu despre romanul psihologic
La Subiectul al III-lea, elevii au redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care trebuiau să descrie particularitățile unui roman psihologic sau ale unei experiențe studiate.
„Subiectele au fost concepute conform conținuturilor și competențelor stabilite, conform programelor aprobate de Ministerul Educației și Cercetării. Subiectele și baremele sunt publicate zilnic la ora 15:00 pe pagina web oficială. Evaluarea lucrărilor se va realiza utilizând platforma digitalizată a Ministerului Educației”, a comunicat Ministerul Educației.
Calendar simulare BAC 2025
Ministerul Educației și Cercetării organizează simularea probelor scrise pentru anul școlar 2024 – 2025, în perioada 24 – 27 martie, incluzând teste aferente examenului de bacalaureat.
Detalii despre desfășurarea examenului
Conform Ministerului Educației, probele încep la 9:00, iar accesul candidaților este permis până la 8:30.
Timpul alocat elaborării lucrărilor este de trei ore, începând de la momentul încheierii distribuirii subiectelor. Evaluarea se va face digitalizat.
Rezultatele vor fi comunicate individual marți, 8 aprilie, și vor fi analizate în fiecare unitate de învățământ liceal prin discuții cu elevii, întâlniri cu părinții și sedințe cu profesorii.
Obiectivul acestui demers este adoptarea celor mai eficiente măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare înainte de examenele din sesiunile din iunie și iulie – august 2025, a adăugat Ministerul Educației.
Rezultatele obținute la simulare nu vor fi trecute în catalog, decât dacă se fac cereri scrise în acest sens.
Evaluarea simulării BAC 2024
În 2024, rata de promovare la simularea examenului de bacalaureat la Limba română a fost de 60,13%. La disciplina obligatorie a profilului, rata a fost de 64,12%, iar la proba la alegere de 64,75%. La Limba maternă, rata a fost de 84,08%.
La Limba română, aproape 40% dintre elevi au obținut note sub 5, iar 22,89% au avut note între 5 și 5.99.
Pentru celelalte două probe – obligatorie și alegere – procentajul elevilor cu note sub 5 a depășit 35%.
În cadrul probei de Limba maternă, 15,92% dintre elevi au obținut note sub 5, iar peste 15% au avut note între 5 și 5.99.
Foarte puțini elevi, doar 0,02% la Limba română, 0,53% la proba obligatorie, 0,46% la proba aleasă și 0,12% la Limba maternă, au obținut nota maximă de 10.
Calendarul examenului scris pentru BAC 2025
Examenul scris pentru BAC 2025 se va desfășura începând cu 10 iunie, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 30 iunie.
- 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
- 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
- 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului – proba E.d) – probă scrisă
- 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
- 20 iunie 2025: Afișarea rezultatelor, vizualizarea lucrărilor și depunerea contestațiilor
- 23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor și depunerea contestațiilor
- 30 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale