Sonda solară a NASA finalizează o nouă misiune de survol al Soarelui. Ce informații caută cercetătorii?

Sonda solară Parker, deținută de NASA, a încheiat cu succes al doilea survol al Soarelui, conform unui anunț al agenției spațiale americane, a relatat vineri Live Science.
Acest vehicul, de dimensiunea unei mașini, a trecut la 6,1 milioane de kilometri de masa solară, atingând o viteză impresionantă de 692.000 de kilometri pe oră.
Pe durata acestui survol, care a avut loc pe 22 martie, sonda solară Parker a funcționat autonom, având cele patru instrumente științifice la bord programate să colecteze date despre vântul solar din interiorul coroanei solare, stratul exterior al atmosferei solare. Pe 25 martie, sonda a trimis un semnal către Pământ, informând că toate sistemele sunt funcționale, conform comunicatului NASA.
„Acest survol, realizat la o asemenea distanță și viteză, permite sondei să efectueze măsurători fără precedent ale vântului solar și a fenomenelor asociate”, se menționează în comunicatul de presă.
Cercetătorii speră ca informațiile strânse vor ajuta la îmbunătățirea predicțiilor despre vremea spațială și vor oferi răspunsuri la întrebări despre Soare, inclusiv misterul coroanei solare, care este de sute de ori mai fierbinte decât suprafața solară.
„Această misiune va revolutiona învățătura despre știința solară, având în vedere că a ajuns într-un loc unde niciun alt obiect creat de om nu a mai fost”, a afirmat Janet Petro, administratorul interimar al NASA.
Sonda Parker a putut să se apropie atât de mult de Soare datorită scutului său termic excepțional, care permite echipamentelor electronice și instrumentelor din interior să opereze la temperatura camerei, chiar și atunci când este îndreptată direct spre Soare pentru a colecta date.
În recunoașterea meritelor acestui sistem special de protecție termică, echipa misiunii Parker, formată din ingineri și cercetători de la NASA, de la Laboratorul de Fizică Aplicată Johns Hopkins din Maryland, precum și de la alte 40 de organizații partenere din SUA, a fost distinsă în 2024 cu premiul Robert J. Collier Trophy de către National Aeronautic Association.
„Această echipă remarcabilă a realizat o misiune spatială extrem de complexă, despre care s-a crezut timp de peste 60 de ani că ar fi imposibilă”, a declarat Ralph Semmel, directorul Laboratorului de Fizică Aplicată Johns Hopkins. „Ei au reușit să depășească numeroase provocări tehnice, avansând capabilitățile spațiale ale națiunii noastre”, a adăugat acesta.
Lansată în 2018, sonda solară Parker este programată să efectueze un nou survol solar pe 19 iunie, la o distanță similară de Soare și cu o viteză comparabilă, conform informațiilor furnizate de Live Science.