Studenții critică Guvernul pentru „ordonanța trenuleț”: „Un proiect retrograd care pune în pericol educația și tineretul”
Un grup de studenți continuă să condamne cu fermitate „ordonanța trenuleț”, care pare a fi adoptată, cel mai devreme luni, de Executiv: „Guvernul României trebuie să înceteze să folosească tinerii și studenții ca victime ale unor politici de austeritate absurde și ineficiente”.
Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR) consideră, după analiza primului draft al „ordonanței trenuleț”, că acesta reprezintă „un atac direct asupra viitorului tinerilor din România”.
Aceștia contestă măsurile propuse, subliniind „lipsa oricăror încercări de dialog din partea Guvernului cu reprezentanții studenților” și „denunță vehement intenția Guvernului României de a adopta un pachet de măsuri de austeritate denumit ironic «Trenuleț»”.
Nemulțumiri din partea studenților
Studenții își exprimă dezacordul față de o serie de „măsuri absurde” incluse în proiectul „retrograd care afectează profund educația și tineretul”:
- „Restricționarea călătoriilor subvenționate cu trenul pentru studenți exclusiv la ruta între centrul universitar și domiciliu are un impact considerabil asupra accesului la educație și mobilitate. Această măsură nu doar că încalcă drepturile studenților conform Legii Educației Naționale, dar creează un precedent periculos pentru restrângerea oportunităților academice și profesionale. Mobilitatea este esențială nu doar pentru participarea la cursuri, ci și pentru stagii de practică, concursuri și activități extracurriculare”;
- „Înghețarea valorii burselor pentru elevi și studenți, eliminarea indexării burselor sociale cu inflația și înghețarea fondului de burse al universităților vor condamna mii de tineri la dificultăți financiare, afectându-le astfel abilitatea de a-și continua studiile. Aceste decizii vor contribui la o creștere a abandonului educațional și vor reduce semnificativ oportunitățile pentru tineri, afectând direct accesul la educație, precum și dezvoltarea personală și profesională a studenților.”
Tinerii critică intenția inițială a Guvernului de a reduce decontarea transportului public local de la 90% la 50% pentru studenți. Totuși, în cea mai recentă variantă a „ordonanței trenuleț”, s-a renunțat la această prevedere.
UNSR subliniază că rata abandonului universitar în România a atins „cote alarmante, aproape 48%”, iar studiile PISA arată că, în ultimii 10 ani, rata analfabetismului funcțional în România este de 40-45%.
Studenții menționează că, deși a fost inițiat Programul Național de Reducere a Abandonului Universitar (PNRAU), „implementarea sa este întârziată din cauza lipsei de interes din partea guvernanților”.
„Măsurile de austeritate ce vor fi adoptate prin această ordonanță nu fac decât să accentueze problema, reducând sprijinul financiar destinat educației și impunând tăieri bugetare care afectează studenții și universitățile. În loc să pună educația pe agenda de prioritate, guvernul alege să ignore consecințele grave ale acestor decizii, subminând viitorul unei întregi generații”, acuză studenții.
Întrebările studenților pentru guvernanți: „De ce educația din nou pe ultimul loc?”
Studenții solicită Guvernului condus de Marcel Ciolacu să răspundă public la următoarele întrebări:
- „Cu ce drept sacrificați viitorul tinerilor pentru a acoperi propriile deficiențe bugetare?”;
- „Ce soluții aveți pentru a compensa impactul devastator al acestor decizii asupra tinerilor și studenților?”;
- „De ce educația este din nou pe ultimul loc?”;
- „Guvernul este preocupat de abandonul universitar sau aceste probleme nu sunt de interes pentru actuala conducere?”;
- „Aveți intenția de a deschide un dialog real cu reprezentanții tinerilor și ai studenților pentru a aborda problemele lor urgente sau îi veți continua tratați ca pe o ultimă prioritate, așa cum s-a întâmplat până acum?”.
UNSR consideră că este „inadmisibil că, în contextul în care abandonul universitar este deja la un nivel critic, guvernanții să adopte măsuri care nu doar ignoră problema, ci o accentuează deliberat”.
„Prea des, educația este tratată ca ultima prioritate în agenda guvernamentală, considerându-se de mică importanță. Această viziune dezinteresată asupra educației compromite viitorul unei țări care ar trebui să își concentreze atenția asupra tinerilor, iar educația trebuie să fie pilonul principal al dezvoltării economice”, transmit tinerii.
Studenții adaugă că programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR-Minorități nu conține nicio referire la Grupul Național de Lucru pentru Tineret (GNL) în relația cu Uniunea Europeană, iar „aceste inițiative riscă să dispară fără un buget care să includă tineretul”.
„Această neglijență extremă poate aduce sectorul de tineret în colaps, afectând dreptul studenților de a combina educația cu activitățile extracurriculare și excluzând România din proiecte importante realizate în parteneriat cu Uniunea Europeană”, conform comunicatului de presă.
UNSR cere Guvernului să nu adopte măsurile anunțate fără discuții cu federațiile, ONG-urile și reprezentanții tinerilor.
„Guvernul României trebuie să înceteze să folosească tineretul și studenții ca victime ale unor politici de austeritate absurde și ineficiente. Educația este fundamentul necesar pentru un stat ce aspiră să evolueze. Subminarea educației va avea consecințe negative pe termen scurt, mediu și lung”, mai transmit tinerii.
Patru organizații studențești din România – Uniunea Studenților din România (USR), Federația Asociațiilor în Medicină din România (FASMR), Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) și Asociația Tineretul ONU din România (UN Youth România) – au semnalat încă de vineri că Guvernul intenționează să reducă subvențiile pentru transportul studenților și că se discută posibilitatea de a nu majora bursele studențești în 2025.