Studiu Deloitte: 70% dintre organizații implementează tehnologii de marketing, inclusiv inteligența artificială generativă, utilizată în 7% din timpul dedicat activităților

Studiu Deloitte: 70% dintre organizații implementează tehnologii de marketing, inclusiv inteligența artificială generativă, utilizată în 7% din timpul dedicat activităților
Ruxandra Băndilă Foto: Deloitte România

• Implementarea inteligenței artificiale contribuie la creșterea productivității activităților de vânzări, la sporirea satisfacției clienților și la reducerea costurilor indirecte de marketing.

Conform studiului recent Chief Marketing Officer (CMO) Survey, realizat de Duke University cu suportul Deloitte, organizațiile sunt receptive la utilizarea tehnologiilor de marketing, 70% dintre profesioniști raportând utilizarea acestora. Totuși, este crucial ca firmele să găsească metode prin care să valorifice potențialul tuturor tehnologiilor, având în vedere că deocamdată folosesc doar 56% din instrumentele disponibile.

Efectele tehnologiilor de marketing asupra performanței organizațiilor au fost evaluate la 4,7 pe o scară de la 1 (efecte minime) la 7 (efecte maximale), ceea ce poate fi explicat prin faptul că liderii de marketing consideră că beneficiile reale ale tehnologiilor martech sunt cu 34% mai mici decât așteptările lor. Pentru a analiza eficiența acestora, specialiștii folosesc indicatori precum generarea de lead-uri menționată de 76% dintre companiile studiate, vânzările (68%) și conversia clienților potențiali în clienți reali (65%). Indicatorii referitori la clienți, cum ar fi valoarea de viață a clientului (28%), loialitatea (27%) și oportunitățile de atragere a clienților noi (23%), sunt utilizati mai rar.

„De mai mult timp, profesioniștii în marketing folosesc diverse soluții tehnologice, inclusiv instrumente de analiză a datelor, automatizare, CRM și platforme de social media, plus soluții de inteligență artificială generativă mai recent. Fiecare dintre aceste soluții aduce beneficii specifice, care pot stimula interacțiunea clienților cu brandul, îmbunătăți relația cu clienții potențiali sau crește rata de conversie. Cu toate acestea, efectele pot fi și mai semnificative dacă aceste tehnologii sunt integrate strategic pentru a valorifica relația cu clienții care interacționează frecvent cu brandul”, a afirmat Ruxandra Băndilă, Chief Marketing Officer la Deloitte Europa Centrală.

Studiul indică faptul că tehnologiile pot aduce avantaje companiilor chiar și cu o utilizare redusă. De exemplu, inteligența artificială generativă este folosită doar 7% din timpul dedicat activităților de marketing. Specialiștii în marketing evidențiază beneficii concrete ale utilizării inteligenței artificiale, precum creșterea productivității vânzărilor (5%), satisfacția clienților (6%) și reducerea costurilor indirecte de marketing, care au scăzut cu 7% în medie. Totuși, integrarea inteligenței artificiale generative în marketing vine cu dificultăți, inclusiv minimizarea prejudecăților și asigurarea unei funcționări corecte, precum și necesitatea unor investiții în hardware.

Concluziile studiului mai arată că bugetul de marketing ca raport procentual din bugetul global al companiilor a continuat să scadă în 2024, atingând 10%, față de 14% în 2022. Pe de altă parte, bugetul de marketing ca procent din veniturile companiilor a crescut la 10% în primăvara anului 2024, comparativ cu 9% în toamna anului 2023.

Se estimează că cheltuielile totale de marketing vor crește cu 5% în următoarele 12 luni. Cheltuielile pentru marketingul digital vor scădea la 8% în anul următor, în scădere față de 9% în 2024. Specialiștii prezic că cheltuielile pentru social media vor crește de la 11% din bugetul total de marketing în 2024 la 12% în următoarele 12 luni, urmând ca în cinci ani să ajungă la 16%.

Această ediție a studiului CMO Survey a fost realizată în urma răspunsurilor furnizate de aproape 300 de lideri de marketing din 15 sectoare ale economiei din SUA.

Deloitte oferă la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță și managementul riscului pentru aproximativ 90% din companiile din Fortune Global 500®, precum și pentru mii de firme din sectorul privat. Experții conexiilor contribuie la obținerea unor rezultate durabile, sprijinind transformarea și prosperarea companiilor, promovând o economie robustă și o societate echitabilă. Cu o experiență de peste 175 de ani, Deloitte activează în peste 150 de țări și teritorii, având ca obiectiv crearea unui impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 457.000 de angajați la nivel mondial.

Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țară, colaborând cu Reff & Asociații | Deloitte Legal pentru a oferi servicii complete de audit, consultanță fiscală și juridică, managementul riscurilor, consultanță financiară și soluții în tehnologie, prin intermediul a peste 3.400 de profesioniști.

Pentru informații suplimentare despre rețeaua globală a firmelor membre, vizitați www.deloitte.com/ro/despre.

© 2024. Contactați Deloitte România pentru mai multe informații.

Articol suportat de Deloitte România.

Recomandari
Show Cookie Preferences