Studiu MedLife: Tinerii români lipsesc de informații și resurse pentru protecția împotriva bolilor cu transmitere sexuală

Conform unui studiu recent realizat de MedLife, 90% dintre tinerii români nu dispun de cunoștințe adecvate pentru a recunoaște și a se proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală (BTS). De asemenea, unul din doi adolescenți între 16 și 18 ani admite că are relații sexuale neprotejate, ceea ce a dus la o creștere a cazurilor de infecții și menține România pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mamele minore. În acest context, MedLife a inițiat o campanie de educație sexuală, ce include introducerea a două pachete de analize pentru depistarea BTS.
Studii demostrează că femeile au acces la mai multă informație decât bărbații, însă cunoștințele sunt încă insuficiente
Studiul a inclus 800 de participanți cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani, iar rezultatele arată că doar 10% dintre cei care au viață sexuală activă au informații necesare pentru a recunoaște și a se proteja de BTS. În plus, doar 1% dintre tineri cunosc toate metodele de protecție disponibile. Aceștia au dificultăți în a numi toate situațiile în care riscă să contracteze BTS, simptomele caracteristice și, în multe cazuri, evită să discute cu un medic despre aceste probleme (4 din 10 nu s-ar simți confortabil să abordeze subiectul).
Studiul relevă și discrepanțe între cunoștințele femeilor și bărbaților, având în vedere că femeile sunt mai informate în legătură cu BTS precum HIV/SIDA, HPV, sifilis, hepatita C, candidoză, Chlamydia, Gonoreea, Trichomoniaza și infecțiile cu Mycoplasma și Ureaplasma. Ele conștientizează mai bine riscurile asociate cu un istoric personal de BTS sau utilizarea spațiilor comune, cum ar fi piscinele sau toaletele publice.
Un alt aspect alarmant este că 20% dintre respondenți nu cunosc efectele pe termen lung ale infecțiilor cu BTS, inclusiv dezvoltarea riscului de cancer genital, anal și oral.
Informațiile insuficiente contribuie la o atitudine scăzută de îngrijorare în rândul tinerilor, 41% declarați fiind „moderat îngrijorați”. Cei intervievați identifică lipsa de informare și rușinea de a discuta despre sănătatea sexuală ca fiind obstacole în calea testării pentru BTS.
Subestimarea riscurilor conduce la un număr mai mare de îmbolnăviri
Această lipsă de informație determină tinerii români să subestimeze riscul de infecție, iar 1 din 5 tineri activi sexual recunoaște că nu folosește nicio metodă de protecție. În rândul tinerilor între 16 și 18 ani, 52% admit că au relații sexuale neprotejate.
Acest fenomen se reflectă în statisticile privind infecțiile cu BTS. Institutul Național de Sănătate Publică a raportat o creștere de aproape 60% a cazurilor de sifilis în 2022 comparativ cu anul precedent. Deși numărul total al cazurilor este mic (503), acest lucru se leagă de reticența populației de a se testa, având în vedere că unele BTS, inclusiv sifilisul, pot să nu prezinte simptome pentru mult timp.
La nivel european și global, numărul infecțiilor cu BTS a crescut, datorită accesului limitat la testare și tratament, precum și comportamentului uman. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a semnalat o creștere cu 34% a cazurilor de sifilis, 48% în cazul gonoreei și 16% a infecțiilor cu Chlamydia în 2022.
„BTS sunt cauzate de patogeni exogeni, ceea ce face esențială testarea corectă și cunoașterea istoricului sexual. Prevenția se bazează pe vizita la medic, care poate oferi consiliere și analize specifice. Unele BTS sunt incurabile (HIV, hepatita B, HPV, herpes) și pot avea efecte pe termen lung, incluzând infertilitatea,” explică Dr. Mihaela Steriu, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie.
Comunicarea deschisă despre sănătatea reproductivă este crucială
Conform lui Adina Manea, director executiv al asociației Tineri pentru tineri, discuțiile față în față despre sănătatea reproductivă sunt mult mai eficiente decât resursele online. Școlile ar trebui să devină medii propice pentru educația sexuală.
Totuși, actuala educație sexuală este o componentă opțională a materiilor, numită „Educație pentru sănătate”, care se poate studia din clasa I până în clasa a XII-a, dar doar cu acordul părinților, ceea ce limitează accesul la informații relevante.
Actualmente, doar 150.000 de elevi, reprezentând sub 7% din total, participă la această educație, fapt confirmat și de ministrul Educației, Ligia Deca. Această lacună informațională afectează percepția tinerilor în ceea ce privește bolile cu transmitere sexuală, care nu sunt percepute ca fiind amenințătoare.
Pe lângă aceasta, presiunea socială și emoțională poate contribui la lipsa utilizării protecției. Majoritatea respondenților care nu se protejează și-au cunoscut partenerii la locul de muncă sau pe rețelele sociale, ceea ce le oferă un sentiment fals de siguranță.
Responsabilitatea pentru testare și tratament revine tinerilor
Situația se complică și din lipsa de resurse. România nu oferă contracepție gratuită tinerilor, nu are programe de screening gratuite și nu decontează analizele pentru BTS, astfel că responsabilitatea este complet pe umerii tinerilor.
Cu toate acestea, există semnale pozitive: 78% dintre tineri afirmă că ar informa partenerul actual în cazul unui diagnostic pozitiv pentru BTS, deși doar 65% ar face același lucru pentru un fost partener.
Într-un context în care discuțiile despre educația sexuală sunt adesea considerate tabuu, MedLife a inițiat un program de educație sexuală pentru a promova responsabilizarea și informarea tinerilor din România. Acesta include, printre altele, lansarea a două pachete de analize pentru depistarea BTS.
***
Acest articol face parte dintr-o inițiativă informativă și educativă, subliniind importanța sănătății.
MedLife oferă o gamă variată de servicii medicale, îmbinând expertiza medicală cu tehnologia avansată pentru a asigura o îngrijire personalizată.
Pentru mai multe informații despre serviciile disponibile, vizitați www.medlife.ro.
Articol realizat cu sprijinul MedLife.