Studiu PwC: 60% dintre firmele din Europa Centrală și de Est consideră că riscurile pot genera bune oportunități de dezvoltare

Conform unui studiu recent, 60% dintre companiile din Europa Centrală și de Est (ECE) percep anumite riscuri, inclusiv cele legate de tranziția către energia verde, modificările comportamentale ale consumatorilor sau inovațiile tehnologice, ca oportunități de dezvoltare. Invers, schimbările reglementărilor sau dificultățile din lanțurile de aprovizionare sunt percepute ca obstacole, relevă un sondaj efectuat de PwC ECE pe un eșantion de aproximativ 220 de participanți din Cehia, Ungaria, Moldova, Polonia, România și Slovacia.
”Rezultatele sondajului arată că o treime dintre respondenți au o mare încredere că organizațiile lor pot gestiona eficient riscurile, fără a afecta oportunitățile de creștere și dezvoltare. În acest context, anticipăm un rol din ce în ce mai pronunțat al tehnologiei în gestionarea expunerii la risc a organizațiilor, precum și în integrarea riscurilor în căutarea de noi oportunități”, a afirmat Anda Rojanschi, Partener la D&B David și Baias.
Datele PwC subliniază că industriile de comerț cu amănuntul și tehnologie sunt mai receptive la asumarea riscurilor pentru a identifica oportunități. În contrast, sectorul public și cel farmaceutic, care sunt foarte reglementate, pun un accent deosebit pe conformitate și evitarea riscurilor. Percepțiile privind asumarea riscurilor variază semnificativ în cadrul organizațiilor, de exemplu, funcțiile financiare fiind mai predispuse să declare o concentrare asupra evitării riscurilor.
Riscurile cibernetice, digitale și de tehnologie reprezintă o preocupare majoră pentru directorii din ECE, 29% și, respectiv, 20% dintre aceștia simțindu-se extrem sau foarte expuși.
”Organizațiile abordează riscurile prin tehnologie, evident din intențiile lor de a investDe inteligență artificială, învățare automată și securitate cibernetică. 42% dintre companiile din ECE intend să investească în aceste domenii pentru a îmbunătăți identificarea și reacția la amenințări. Pe de altă parte, jumătate dintre respondenți cred că inteligența artificială generativă (GenAI) aduce mai multe oportunități decât riscuri”, a explicat Mircea Bozga, Partener și Liderul serviciilor de Auditul Riscurilor la PwC România.
Printre concluziile suplimentare ale raportului se numără:
- Tranziția către surse de energie alternative este percepută ca cea mai semnificativă oportunitate printre factorii externi, fiind menționată de 43% dintre respondenții din ECE, comparativ cu 54% la nivel global. Aceasta este urmată de schimbările în preferințele și cererea clienților (ECE: 40%; global: 47%).
- Încetarea activității în lanțul de aprovizionare este o provocare, având o pondere de 42% la nivel mondial și în ECE, iar modificările reglementărilor sunt considerate riscuri de 39% în ECE și de 28% la nivel global.
- 44% dintre organizațiile din ECE afirmă că pregătirea pentru investiții tehnologice este principalul motiv pentru revizuirea riscurilor.
- Reglementările recente privind tehnologiile emergente, precum Pilonul II, Directiva NIS2 privind securitatea cibernetică și Reglementarea asupra rezilienței operaționale digitale, sunt factori externi care influențează evaluarea riscurilor.
Raportul dedicat Europei Centrale și de Est este disponibil pentru consultare.
Despre PwC
Misiunea PwC este de a crea încredere în societate și de a contribui la soluționarea problemelor majore. Rețeaua noastră este activă în 151 de țări, având peste 360.000 de specialiști care oferă servicii de calitate în consultanță de afaceri, audit și consultanță fiscală. Află mai multe despre noi vizitând www.pwc.ro.
PwC se referă la rețeaua de firme PwC și/sau la una dintre companiile membre, fiecare având statut de entitate juridică.
Articol prezentat de PwC România