Sunteți pregătiți pentru inspecțiile autorităților de reglementare? Recomandări utile pentru a răspunde eficient acestora

Sunteți pregătiți pentru inspecțiile autorităților de reglementare? Recomandări utile pentru a răspunde eficient acestora
Ana Sebov Foto: PwC România

În contextul actual al incertitudinii pe piețe, caracterizat prin război, tensiuni geopolitice, atacuri cibernetice, fraude și sancțiuni, autoritățile de reglementare stabileasc un standard de conformitate tot mai ridicat pentru companii, cu reguli din ce în ce mai complexe și stricte. De asemenea, controalele efectuate de aceste instituții devin mai frecvente și detaliate, iar sancțiunile sunt pe măsură. Industria serviciilor financiare, energia, telecomunicațiile și farmaceutica sunt în continuare în centrul atenției, dar și alte sectoare se află în vizor.

Conformitatea cu reglementările implică respectarea legilor și normelor stabilite de stat și autoritățile de reglementare, esențiale pentru funcționarea eficientă a industriilor. Aceste reglementări contribuie la diminuarea riscurilor în sectoare esențiale pentru economie, ajutând la combaterea corupției, fraudelor și practicilor neloiale. Companiile trebuie să identifice toate reglementările relevante pentru afacerea lor și să analizeze, evalueze și gestioneze riscurile de neconformitate, pentru a reduce potențialele prejudicii financiare și reputaționale.

Un raport recent, CEO Survey, arată că 68% dintre directorii generali din România consideră reglementările guvernamentale printre principalele influențe asupra modului în care companiile generează valoare, subliniind necesitatea transformării acestora pentru a asigura viabilitatea pe termen lung.

O investigație de reglementare reprezintă o evaluare oficială din partea unei instituții a statului sau a unui organism de reglementare, menită să detecteze posibile încălcări ale legilor sau regulilor de către companii. Aceste investigații pot fi inițiate din diverse motive, inclusiv autodenunțuri, plângeri ale consumatorilor sau concurenței, nereguli în raportările financiare, rapoarte din partea avertizorilor de integritate sau în cadrul activităților obișnuite de monitorizare.

Articol elaborat de Ana Sebov, Director Forensic, PwC România

Articol publicat cu sprijinul PwC România

Recomandari
Show Cookie Preferences