Tinerii europeni își doresc o viață fără smartphone-uri, conform unui sondaj britanic

Potrivit unui sondaj realizat în Marea Britanie, aproape 50% dintre tinerii chestionați preferă o lume fără internet, majoritatea dintre ei susținând că ar dori restricționarea accesului la rețelele sociale, conform Deutsche Welle.
Conform datelor prezentate de organizația germană Bitkom la sfârșitul anului 2024, tinerii cu vârste între 16 și 29 de ani utilizează smartphone-urile mai mult de trei ore pe zi. Aceștia înregistrează cea mai mare durată de utilizare față de alte grupe de vârstă și se estimează că în realitate petrec chiar mai multe ore în fața ecranelor.
Cu toate acestea, un număr considerabil de tineri și-ar dori să reducă timpul petrecut pe smartphone-uri.
Conform unui sondaj realizat de British Standards Institution (BSI), aproape 70% dintre cei 1.293 de tineri intervievați, cu vârste între 16 și 21 de ani, au declarat că se simt mai rău după ce petrec timp îndelungat pe rețelele sociale.
Aproape jumătate dintre ei ar accepta o 'restricție digitală', care să limiteze accesul la anume aplicații și site-uri după ora 22:00. De asemenea, aproximativ 46% ar prefera să fi trăit într-o lume fără acces la internet.
Aceste rezultate sunt în concordanță cu alte studii, precum cel realizat de Harris Polls, un institut american de sondare a opiniei publice, la finalul anului 2024. Aceștia au afirmat că mulți tineri și-ar fi dorit ca platforme precum TikTok, Instagram sau X să nu fi existat niciodată.
Măsuri ale autorităților
Recent, ministrul britanic al Tehnologiei, Peter Kyle, a exprimat interesul de a implementa restricții de timp, conform The Guardian.
În Norvegia, vârsta minimă pentru utilizarea rețelelor sociale va fi crescută de la 13 la 15 ani. Australia, ca exemplu global, a majorat deja această limită la 16 ani la sfârșitul anului 2024.
Alte țări, cum ar fi Danemarca, interzic aproape complet telefoanele mobile și tabletele în curțile școlilor. În 2024, ministrul danez al Educației, Mattias Tesfaye, a menționat că țara a fost prea rapidă în adoptarea digitalizării.
În România, începând cu 17 septembrie 2024, utilizarea telefoanelor mobile este interzisă pe întreaga durată a programului școlar, inclusiv în pauze. Teoretic, elevii trebuie să își lase telefoanele într-un loc special amenajat la începutul programului și le vor putea recupera la finalul zilei.
Utilizarea excesivă a smartphone-urilor este asociată cu o serie de probleme de sănătate mintală, inclusiv depresia, anxietatea, stresul, tulburările de somn și comportamentele adictive.
Un studiu publicat recent în revista BMC Medicine a arătat că simptomele depresive au scăzut cu 27% după doar trei săptămâni de utilizare limitată a smartphone-urilor.