Ministrul Mediului avertizează: „Este posibil ca luna mai 2025 să se alăture celor mai ploioase luni din istorie” / Risc de viituri

Ministrul Mediului avertizează: „Este posibil ca luna mai 2025 să se alăture celor mai ploioase luni din istorie” / Risc de viituri
Ploaie torențială / Fotografie ilustrativă / Sursa: Shutterstock.com

Mircea Fechet, Ministrul Mediului, a emis marți o avertizare privind evoluția fenomenelor meteorologice, subliniind că este „îngrijorătoare”, având în vedere că solul este deja saturat și se așteaptă precipitații semnificative. „Este posibil ca luna mai 2025 să fie în top 5 cele mai ploioase luni din istorie”, a declarat ministrul într-o ședință de urgență organizată la Ministerul Mediului.

„Evoluția vremii este îngrijorătoare, iar acesta este motivul pentru care am convocat Comitetul ministerial pentru situații de urgență. Există zone vulnerabile unde trebuie să acționăm cu precauție, deoarece solul este deja saturat și reacționează rapid la orice precipitație suplimentară, iar diferențe de 10 milimetri pot fi semnificative”, a spus Fechet.

„De la 1 până la 26 mai 2025, s-au înregistrat 103.0 l/mp de precipitații, comparativ cu o medie multianuală de 66.5 l/mp. Având în vedere ploile prognozate până la finalul lunii, este posibil să înregistrăm o lună mai 2025 care să fie în top 5 cele mai ploioase luni din istorie”, a adăugat ministrul.

Fechet a indicat zonele cu risc ridicat, inclusiv acumularea Săcele în județul Brașov, bazinele Prutului și Târnavelor, precum și județele montane Covasna, Harghita și Mureș. Probleme ar putea apărea și în partea de nord a Moldovei, în județele Botoșani și Suceava, din cauza ploilor abundente și a solului deja saturat.

„În județul Brașov, la acumularea Săcele, specialiștii ANAR sunt prezenți și vor rămâne cât timp este necesar. De asemenea, monitorizăm impactul precipitațiilor din bazinul superior al râului Prut, din Ucraina, și din bazinul hidrografic al Târnavelor. Este esențial să avem o atenție sporită în județele Brașov, Covasna, Harghita și Mureș. Există riscul ca în zona montană să apară probleme pe râurile mici, care pot reacționa violent, având în vedere că apele nu mai pătrund în sol și curgerea este rapidă. De asemenea, zonele Botoșani și Suceava sunt sub avertizare meteo de cod portocaliu și specialiștii ANAR trebuie să fie pregătiți pentru intervenție, dacă este necesar”, a subliniat acesta.

Meteorologii au emis marți dimineață alerte cod portocaliu și galben de ploi abundente, valabile până joi, 29 mai, în 23 de județe din Moldova, Transilvania și Muntenia. În zonele montane se așteaptă precipitații semnificative, cu acumulări de peste 70–80 l/mp.

Coduri roșu, portocaliu și galben pentru râuri din întreaga țară

Pe lângă avertizările meteo, hidrologii au emis mai multe coduri de inundații care afectează o mare parte a țării. Se prognozează viituri rapide, scurgeri pe versanți și posibile depășiri ale cotelor de apărare, în special pe râurile mici din zonele montane și submontane.

Este în vigoare un cod galben de inundații până vineri, la ora 12:00, pentru râuri din bazinele hidrografice Tisa (la intrarea în țară), Vișeu, Iza, Someș, Mureș, Târnave, Olt, Argeș, Ialomița, Buzău, Siret și Prut, acoperind județe precum Maramureș, Bistrița-Năsăud, Harghita, Mureș, Sibiu, Brașov, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Ilfov, Bacău, Vrancea, Galați și Vaslui.

Pentru unele dintre aceste râuri, inclusiv Mureș, Târnava Mare, Târnava Mică, Olt, Buzău, Siret și Prut, este valabil și un cod portocaliu, până joi seară. Județele din centrul și estul țării sunt vizate, unde acumulările de apă pot fi semnificative.

De asemenea, până joi la ora 14:00, este în vigoare un cod roșu pe râurile din bazinele Târnava Mare, Târnava Mică, Olt, Buzău, Bistrița, Trotuș, Putna și Prahova, care afectează județele Harghita, Mureș, Sibiu, Brașov, Bacău, Neamț, Covasna și Vrancea. Se așteaptă cele mai periculoase creșteri de debite, cu un risc major de inundații locale.

Recomandari
Show Cookie Preferences