Transformarea de la directiva de raportare non-financiară la directiva de raportare corporativă de sustenabilitate CSRD: Etapele necesare pentru companii

Directiva Uniunii Europene privind raportarea corporativă de sustenabilitate (CSRD) reconfigurează directiva anterioară privind raportarea non-financiară (NFRD) prin extinderea domeniului de aplicare și a cerințelor de transparență. Aceste ajustări urmăresc să sporească comparabilitatea, fiabilitatea și relevanța informațiilor de sustenabilitate prezentate de companii. Schimbările reflectă intenția Uniunii Europene de a lărgi și îmbunătăți calitatea raportării de sustenabilitate în toate statele membre, subliniind totodată importanța sustenabilității și impactul companiilor asupra mediului și societății.
NFRD, adoptață în 2014, a fost un pas preliminar semnificativ spre creșterea transparenței informațiilor non-financiare, dar nu a satisfăcut nevoile în continuă expansiune legate de raportarea sustenabilității în contextul actual. De aceea, CSRD a fost dezvoltată pentru a oferi un cadru mai solid, extinzând cerințele de raportare, inclusiv numărul de companii vizate și asigurând o mai bună consistență în informațiile despre aspectele de mediu, sociale și de guvernanță (ESG).
Implementarea NFRD în România viza inițial companiile cu peste 500 de angajați, alături de companiile listate, instituțiile financiare și firmele de asigurări. CSRD, care a fost adoptată în 2021, îmbunătățește și detaliază cerințele NFRD, răspunzând solicitării pentru informații mai cuprinzătoare și comparabile, și se aplică unui număr mai larg de întreprinderi, inclusiv celor mici și mijlocii care sunt listate pe piața de capital. CSRD introduce cerințe mai stricte și elaborate de raportare, incluse în Standardele Europene de Raportare a Sustenabilității (ESRS), care impun auditarea informațiilor raportate și includerea acestora în raportul anual de management al companiilor.
Tranziția de la NFRD la CSRD: Pașii necesari pentru companii
Fiind un cadru mai complex și bine definit comparativ cu NFRD, sugerăm următorii pași generali pentru companiile afectate:
Evaluarea Dublei Materialități. Acest pas fundamental presupune identificarea și analiza aspectelor de mediu, sociale și de guvernanță relevante atât din perspectiva impactului asupra societății și mediului, cât și din punctul de vedere al performanței financiare a companiei. Această evaluare va juca un rol crucial în stabilirea aspectelor materiale care vor sta la baza structurii raportului. Companiile trebuie să efectueze o analiză detaliată pentru a identifica acele aspecte cu un impact semnificativ asupra afacerii și stakeholder-ilor, asigurând astfel un raport complet și pertinent.
Articol redactat de Dana Mihăilă, Director ESG și Mihail Pop, Consultant
Articol realizat cu sprijinul PwC România