Un exercițiu NATO de amploare în România și pe flancul estic: Dislocare rapidă de trupe pentru a gestiona o posibilă criză

În ultimele zile, NATO a dislocat peste 10.000 de militari, împreună cu sute de echipamente tehnice, în cadrul unui exercițiu extins ce testează Forța de Reacție Aliată (ARF) pe flancul estic, în România, Bulgaria și Grecia.
Unul dintre cele mai mari exerciții aliate pe flancul estic din 2025, cunoscut sub numele de Steadfast Dart 25, a început în luna ianuarie și va continua până la sfârșitul lunii februarie, desfășurându-se în poligoanele din România, Bulgaria și Grecia.
Forța de Reacție Aliată, primul exercițiu cu desfășurarea de trupe pe flancul estic
Acesta este primul exercițiu de amploare NATO în care se testează operarea Forței de Reacție Aliată (Allied Reaction Force – ARF), un concept nou creat în urma unei decizii politice adoptate la summitul NATO din Vilnius din 2023, menită să asigure Comandantului Suprem Aliat forțe care pot fi deployate rapid în diverse medii pentru a răspunde eficient la posibile situații de criză.
Forța de Reacție Aliată dispune de capacitatea de a desfășura un spectru larg de misiuni, având roluri care variază de la rezervă strategică rapidă în caz de criză, la descurajarea escaladării și reacționarea rapidă la situații emergente.
STDT 25 reunește 10.000 de militari din nouă țări membre: Bulgaria, Franța, Grecia, Italia, România, Spania, Slovenia, Turcia și Regatul Unit. Vor fi implicate echipamente din forțele terestre, aeriene și navale – inclusiv 17 nave militare, peste 20 de aeronave și mai mult de 1.500 de vehicule militare terestre.
Exercițiul STDT 25 a început cu o etapă de desfășurare a forțelor de la începutul anului până pe 7 februarie, urmată acum de o etapă de exerciții și instruire comună axată pe interoperabilitatea între forțe, care se va finaliza pe 21 februarie.
România contribuie cu peste 1.100 de soldați și 120 de echipamente militare
Colonelul Raffaele Della Rocca, reprezentantul ARF, a explicat că scenariul exercițiului nu este destinat unei anumite națiuni, ci reprezintă „o simulare a unei situații de criză care amenință Alianța”, subliniind că „un obiectiv al exercițiului este să întărească Flancul estic”.
„Deslocarea unui număr atât de mare de persoane și echipamente de la o țară la alta aduce diverse provocări legate de infrastructură, logistică, interoperabilitate și coordonare”, a afirmat Della Rocca.
Colonelul Bogdan Tudorache de la Comandamentul Forțelor Întrunite (CFI-MApN) a menționat că 1.150 de militari români și 120 de echipamente militare sunt parte din STDT 25, printre care 10 elicoptere și 4 avioane de vânătoare F-16.
La sfârșitul lunii, un eveniment important al exercițiului militar multinațional va avea loc în poligonul de la Smârdan.