Un model de inteligență artificială dezvoltat în Canada accelerează procesul de creație a medicamentelor

Un model de inteligență artificială dezvoltat în Canada accelerează procesul de creație a medicamentelor
Inteligenta Artificiala folosita pentru a descoperi noi medicamente - ilustratie (foto Nicoleta Raluca Tudor, Dreamstime.com)

Elaborarea de noi tratamente pentru diverse afecțiuni este, în general, un proces îndelungat și costisitor, durând adesea peste zece ani, dar acum există din ce în ce mai multe inițiative bazate pe modele generative de AI care ar putea reduce considerabil durata unor etape.

O echipă de cercetători de la Universitatea Waterloo din Canada a dezvoltat un model de inteligență artificială generativă denumit Imagand, capabil să analizeze informațiile disponibile despre medicamentele potențiale și să estimeze proprietățile acestora, oferind date valoroase pentru creația de noi tratamente.

În mod obișnuit, costul introdus pe piață al unui medicament sofisticat se situează între 2 și 3 miliarde de dolari și poate dura mai mult de 10 ani. Utilizarea AI-ului generativ poate diminua semnificativ timpul necesar pentru dezvoltarea medicamentelor, având capacitatea de a procesa cantități mari de date din diverse domenii.

„Există un număr considerabil de substanțe chimice și proteine care necesită investigații în procesul de dezvoltare a unui nou medicament, ceea ce face ca descoperirea să fie extrem de costisitoare, deoarece milioane de molecule trebuie testate pe mii de ținte diferite”, afirmă Bing Hu, principal autor al cercetării. „Căutăm modalități prin care inteligența artificială să contribuie la accelerarea și reducerea costurilor acestui proces.”

Modelul Imagand, antrenat și testat pe baza datelor disponibile despre medicamente, reușește să prezică cu acuratețe proprietățile esențiale ale diferitelor medicamente deja validate în studii de laborator. Autorii studiului subliniază precizia remarcabilă a AI-ului.

Cercetătorii care au creat acest model speră că Imagand va fi utilizat de specialiști în domeniul medical pentru a analiza interacțiunile dintre medicamente, facilitând eliminarea unor „candidați” din proiecții care ar putea provoca efecte secundare sau interacțiuni adverse.

„Acest proces asistat de AI ne va permite să evaluăm toxicitatea unui medicament, impactul asupra inimii și interacțiunile negative cu alte tratamente frecvent utilizate pentru diverse afecțiuni”, declară Helen Chen, profesor la Școala de Științe ale Sănătății Publice și Știința Calculatoarelor din Waterloo.

Studiul este intitulat: Drug Discovery SMILES-to-Pharmacokinetics Diffusion Models with Deep Molecular Understanding și poate fi consultat pe site-ul arXiv.

Sursa foto: Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences