Venitul pe cap de locuitor din România este similar cu cel al Coreei de Sud de acum 15 ani, iar ritmul de creștere este comparabil. Progrese remarcabile, afirmă un oficial al FMI

Venitul pe cap de locuitor din România este similar cu cel al Coreei de Sud de acum 15 ani, iar ritmul de creștere este comparabil. Progrese remarcabile, afirmă un oficial al FMI
Fondul Monetar International (FMI), Foto: Stefani Reynolds / AFP / Profimedia

„Țările din Europa Centrală și de Est se dezvoltă mai rapid în comparație cu cele din Vestul Europei, iar exemplificările sunt România și Polonia,” a declarat Geoff Gottlieb, reprezentantul FMI pentru statele din ECE (Europa Centrală și de Est), în cadrul unei conferințe Euromoney ce se desfășoară la Viena.

În cadrul conferinței, Gottlieb a explicat dinamica economică a României și Poloniei.

„România atinge un venit pe cap de locuitor comparabil cu Coreea de Sud de acum 15 ani. Ritmul de dezvoltare este similar cu cel al Coreei. Așadar, progresele sunt impresionante”, a adăugat el. Pe de altă parte, venitul pe cap de locuitor în Polonia corespunde acum cu cel al Coreei de Sud în urmă cu 10 ani.

Problemele economice din regiunea CEE, provocările tranziției către energia verde și perspectivele economice pentru 2025 sunt subiecte centrale ale discuțiilor de la forumul Euromoney din Viena, care reunește peste 1.700 de reprezentanți ai instituțiilor financiare internaționale, băncilor centrale și guvernelor din regiune, pe lângă oameni de afaceri și oficiali ai Comisiei Europene.

„Decidenți din această regiune mi-au comunicat că sunt nemulțumiți ca raportul Draghi nu a inclus și recomandări pentru regiune. Motivul principal este că economiile din această zonă cresc mult mai rapid și nu au necesitatea unui raport Draghi pentru Europa Centrală și de Est. Aceasta se datorează convergenței economice și apartenenței la UE. Țările cu venituri mai mici pot accesa tehnologie externă și o pot revinde către vecinii mai înstăriți”, a spus Gottlieb.

„Polonia și România sunt într-o poveste diferită!”

De asemenea, el nu găsește surprinzător faptul că economia României și Poloniei se dezvoltă mai rapid decât cea a țărilor din Vestul Europei, dar admitem că „există o mulțime de diferențe între țările din Europa Centrală și de Est.”

Gottlieb a folosit Republica Cehă ca exemplu, subliniind că venitul pe cap de locuitor a rămas aproape constant în ultimii 7 ani. „Polonia și România sunt cu totul dintr-o altă poveste!” a concluzionat.

„Acest fenomen marchează sfârșitul erei globalizării așa cum o știm!”

La conferință, Jurgen Rikterink, prim-vicepreședintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a discutat despre provocările cu care se confruntă Europa de Vest. „Lumea este într-un moment de cotitură, influențată de alegeri istorice, conflicte, schimbări climatice și tensiuni geopolitice. Un nou președinte american va prelua în scurt timp, dar alegerile continuă în multe state din Europa Centrală și de Est, cum ar fi România, Croația și Albania. Conflictele continuă să afecteze Ucraina și Orientul Mijlociu, iar dezastrele naturale, precum inundațiile și incendiile, devin din ce în ce mai frecvente. Aceasta marchează încheierea erei globalizării așa cum o știm!”, a declarat Rikterink.

Cererea externă crescută, în special din partea Vestului Europei, influențează acum perspectivele de creștere ale Europei Centrale și aduce provocări suplimentare. Consecințele economice ale Germaniei, cea mai mare economie a Europei, sunt semnificative, iar modelul său de export este acum vulnerabil.

Se preconizează că ritmul de creștere în Germania va rămâne lent, din cauza dependenței istorice de energie ieftină. Presiunile fiscale vor fi mai accentuate decât în trecut. Europa Centrală și de Est avea odată o forță de muncă ieftină; acum acest lucru s-a schimbat. Deși oamenii devin conștienți de schimbările climatice și efectele acestora, este puțin probabil să accepte taxe mai mari sau să sacrifice locuri de muncă în favoarea unei tranziții ecologice. Concluziile noastre sugerează că, în viitor, dificultățile ar putea crește înainte de a se îmbunătăți”, a adăugat oficialul BERD.

Deși provocările sunt reale, s-a subliniat optimismul, subliniindu-se că „paharul poate părea pe jumătate gol, dar împreună putem să-l umplem”, a concluzionat Rikterink.

Recomandari
Show Cookie Preferences