VIDEO Cel mai mare cartier de locuințe realizate prin imprimare 3D din lume se apropie de finalizare, dar prețurile sunt considerabile

VIDEO Cel mai mare cartier de locuințe realizate prin imprimare 3D din lume se apropie de finalizare, dar prețurile sunt considerabile
„Wolf Ranch” este construit la Georgetown, în apropierea capitalei Texasului, FOTO: Shutterstock

Asemenea oricărei imprimante 3D, modelul Vulcan funcționează prin aplicarea strat după strat pentru crearea unui obiect. În acest caz, imprimanta are o lățime de peste 13 metri, cântărind 4,75 tone, și este responsabilă pentru construcția locuințelor din cel mai mare cartier din lume dedicat tehnologiei de imprimare 3D, conform unui raport al agenției Reuters.

Uzina imprimantei, fabricată de compania ICON, finalizează în această vară ultimele dintre cele 100 de case 3D din stilul de locuințe situate în „Wolf Ranch”, o comunitate localizată în Georgetown, la aproximativ 48 de kilometri de capitala statului Texas, Austin.

ICON a început construcția pereților locuințelor în luna noiembrie a anului trecut, având ca obiectiv demararea celor mai mari proiecte de cartier prin imprimare 3D. Compania afirmă că metoda de construcție este mai rapidă, mai economică, implică mai puțini muncitori și reduce risipa de materiale.

Conner Jenkins, director de proiecte la ICON, a declarat pentru Reuters: „Asta aduce o eficiență semnificativă pe piața muncitorilor.”

Jenkins a explicat că „În trecut aveam până la 5 echipe diferite care veneau pentru a construi sistemul de pereți, acum avem doar o echipă și un robot.”

O dată ce cimentul, apa, nisipul și celelalte ingrediente sunt amestecate și transmise prin imprimantă, o duză extrudează betoanele în mod similar cu cum se aplică pasta pe o periuță de dinți, construind casele strat cu strat conform unui design digital.

Casele imprimante 3D sunt proiectate să reziste, cu un compromis

Fundațiile sunt turnate însă prin metode tradiționale, similar felului în care sunt montate și structurile de acoperișuri. Aceasta combinație între tehnici clasice și moderne permite imprimarea unei case cu un singur etaj și 3-4 dormitoare în aproximativ 3 săptămâni.

Jenkins a evidențiat că pereții din beton sunt concepuți pentru a fi rezistenți la apă, termite și condiții climatice severe.

Lawrence Nourzad, consultant de afaceri de 32 de ani, împreună cu partenera sa de 29 de ani, o specialistă în strategie de creație, sunt printre cei care au achiziționat o locuință în „Wolf Ranch”.

Nourzad a declarat: „Arată ca o fortăreață”, adăugând că are încredere în durabilitatea locuinței în fața majorității tornadelor.

Cuplul a optat pentru o astfel de locuință datorită izolației excelente, crucială pentru a menține o climă internă răcoroasă în timpul verilor caniculare din Texas.

Se pare că pereții foarte groși oferă și un alt efect secundar: afectează calitatea semnalului Wi-Fi.

Nourzad a explicat: „Aceștia sunt pereți foarte solizi, groși. Aceasta este o mare valoare pentru proprietarii lor, menținând casa extrem de bine izolată, însă semnalul Wi-Fi nu trece ușor prin acești pereți.”

Reprezentanții ICON au confirmat că majoritatea proprietarilor au adoptat soluția de a utiliza mai multe routere în diferitele camere pentru a compensa problema semnalului.

Prețurile locuințelor imprimante 3D în „Wolf Ranch”

Proiectul denumit „Colecția Genesis” al locuințelor printate 3D în „Wolf Ranch”, are prețuri ce variază între 450.000 și aproape 600.000 de dolari.

Conform datelor de pe platforma de imobiliare Zillow, prețul mediu pentru o locuință destinată familiilor este de aproximativ 309.000 de dolari în Texas.

Dezvoltatorii au declarat că au comercializat până în prezent puțin peste un sfert dintre cele 100 de unități locative din „Wolf Ranch”.

Compania ICON, care a realizat prima sa casă 3D în 2018 în Austin, are ambiții mari, având în vedere extinderea tehnologiei și pe suprafața Lunii.

ICON a obținut deja un contract cu NASA pentru a dezvolta un sistem de construcție care ar putea fi utilizat pentru a crea structuri de aterizare, adăposturi și alte edificii pe Lună.

Agenția aerospațială americană a lansat acest proiect în cadrul misiunii Artemis, care își propune să readucă astronauții pe Lună.

În ciuda progreselor realizate în această direcție în luna iulie, ICON și cei implicați în misiunea lunară vor trebui să mai aștepte.

După o serie de amânări și dificultăți întâmpinate de misiunea Artemis, NASA a anunțat că nu se previzionează o nouă aterizare a astronauților pe Lună înainte de 2026.

Recomandari
Show Cookie Preferences