Cercetătorii intenționează să cultive salată în cel mai uscat deșert din lume, utilizând apă extrasă din atmosferă

Cercetătorii intenționează să cultive salată în cel mai uscat deșert din lume, utilizând apă extrasă din atmosferă
Cactuși uriași, fotografiați pe marginea unui drum care traversează Deșertul Atacama din Chile, FOTO: IMAGO / Imago Stock and People / Profimedia Images

În deșertul Atacama din Chile, cel mai uscat deșert de pe glob, agricultorii și cercetătorii explorează posibilitatea de a captura apă din aer pentru a cultiva salată și lămâi, folosind o plasă specială pentru a colecta umiditatea din ceața prezentă, relatează agenția de știri Reuters.

„Cultivăm salată hidroponică utilizând exclusiv apă din ceața atmosferică, în cel mai arid deșert de pe planetă,” a declarat Orlando Rojas, președintele Asociației Colectorilor de Ceață din Atacama, o zonă în care precipitațiile lipsesc ani de zile.

„Am încercat și alte culturi care nu s-au dovedit viabile, motiv pentru care ne-am concentrat pe salată,” a explicat Rojas.

Cercetătorii de la Centrul UC pentru Deșertul Atacama urmează să lanseze o platformă online cu acces deschis, care va permite vizualizarea pe hartă a zonelor cu potențial pentru colectarea apei din ceață în Chile. Scopul este de a transforma aceste regiuni aride în locuri de agricultură.

„Suntem conștienți de potențialul acestei soluții, care poate răspunde diverselor necesități legate de apă, în special în zonele cu deficit de resurse de apă,” a declarat Camilo Del Rio, directorul Centrului UC pentru Deșertul Atacama.

Câtă apă reușesc să colecteze agricultorii din aer în Deșertul Atacama

În mijlocul stâncilor aride și al nisipului alb, sistemul de colectare funcționează printr-o plasă ridicată între doi stâlpi, care captează cantitățile mici de umiditate din aer, transformându-le în picături ce sunt apoi colectate și stocate în rezervoare.

„Reușim să colectăm între 1.000 și 1.400 de litri de apă în aceste condiții extreme, unde clar natura nu ne oferă alte beneficii,” afirmă Rojas dintr-o regiune unde deja se cultiva și lămâi cu apă astfel obținută.

„Există un mare potențial de viață, iar această sursă de apă este crucială. Odată ce am aflat despre acest proiect, nu ne-am mai oprit, fiind esențial pentru supraviețuirea umană,” subliniază el.

Mario Segovia, coleg al grupului de colectare a ceții, a menționat că apa extrasă din umiditate este pură.

„Recolta este impresionantă, având o valoare nutritivă ridicată,” adaugă acesta. „Plantele beneficiază de un mediu bogat în nutrienți, pe când apa din colectoarele de ceață este complet neutră, fără minerale sau clor,” explică Segovia.

Recomandari
Show Cookie Preferences